Stockholm

Sveriges övervakning blir som Syriens: "Inga hämningar längre"

Justitieminister Beatrice Ask (M) får hård kritik från flera håll.
1 av 3
Justitieminister Beatrice Ask (M) får hård kritik från flera håll. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Reportrar utan gränsers ordförande Jesper Bengtsson menar att det är farligt att skapa ett system där möjligheterna för total övervakning finns.
2 av 3
Reportrar utan gränsers ordförande Jesper Bengtsson menar att det är farligt att skapa ett system där möjligheterna för total övervakning finns. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Säpo hävdade på årsdagen av terrorattacken mot Stockholm att utredningen hindrats av att de ej haft tillgång till signalspaningen. Det dröjde inte länge innan förslaget kom.
3 av 3
Säpo hävdade på årsdagen av terrorattacken mot Stockholm att utredningen hindrats av att de ej haft tillgång till signalspaningen. Det dröjde inte länge innan förslaget kom. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Beatrice Ask får hård kritik och den utökade övervakningen jämförs med metoder som används i flera diktaturer såsom Syrien, Iran och Burma.


Läs mer
Lyfte frågan i samband med årsdagen

Det var när det var exakt ett år sedan självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm som Säkerhetspolisen gjorde ett utspel om FRA-lagen.

Säpo menade att lagen stod i vägen för deras jakt på potentiella terrorister. De varnade regeringen att det ger Sverige sämre skydd vid eventuella attacker.

SVERIGE. Justitieminister Beatrice Ask vill se en bred politisk lösning för att bredda FRA-lagen, bland annat för att Säpo ska kunna få tillgång till signalspaning. Nu menar kritiker att Sverige kommer använda sig av samma metoder som flera ökända diktaturer.

Ordföranden Jesper Bengtsson och styrelseledamoten Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser jämför på SvD Brännpunkt den framtida svenska övervakningen med den i Syrien, Iran eller Burma.

Debattören och "internetveteranen" Joakim Jardenberg, som bland annat var med och startade upp aftonbladet.se på 1990-talet, tycker inte att det är en konstig jämförelse.

– Jag tycker inte att parallellen är långsökt. Det kan verka som bara retorik men egentligen handlar det om exakt samma principer, säger han till Nyheter24.

Jardenberg ser oerhört allvarligt på förslaget och menar att regeringen springer andra organisationers ärenden.

– Det finns inga hämningar längre, säger han och fortsätter:

– När man väl fått verktygen kommer alla springande, det såg vi tidigare med upphovsrättsrörelsen.

"Systemet skapar möjligheter till övervakning"

Reportrar utan gränsers Jesper Bengtsson menar att exempelvis journalisters arbete kan försvåras eller till och med bli farligt - allt beror på hur tekniken används.

– Man ska inte bygga upp ett system som skapar möjligheten till den här typen av övervakning, säger han till Nyheter24.

Beatrice Ask har inte gått att nå för en kommentar men hennes pressekreterare Anna Erhardt tillbakavisar påståendet att en ny lagstiftning skulle innebära en hårdare övervakning.

– Rent generellt kan man säga att det är en återgång till det som var innan FRA-lagen trädde i kraft. Säpo har haft tillgång till signalspaningen tidigare, säger hon till Nyheter24.

En förklaring som inte imponerar på Reportrar utan gränser.

– Det är möjligt att regelverket var detsamma, men tekniskt är det annorlunda, säger Jesper Bengtsson.

"Vi kastar alla principer överbord"

Joakim Jardenberg menar att hela västvärlden just nu håller på att gå över till den typen av övervakning som man länge kritiserat exempelvis Kina för. Han anser att flera värden tappats när övervakningen tagit steget in i den digitala tidsåldern.

– Vi har alltid haft kommunikationsvägar att övervaka, exempelvis telefonavlyssning. Där har det dock krävts brottsmisstanke, jag förstår inte varför vi ska kasta alla principer över bord när det handlar om det digitala, säger han.

Reportrar utan gränser kommer att driva frågan vidare efter debattartikeln.

– Ja, definitivt, men hur vet jag inte än, säger Jesper Bengtsson.

Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 1 timme sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 3 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 3 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.