Måndag 14 Jun
Stockholm

"För jävligt att Ganna inte får stanna"

91-åriga Ganna Chyzhevska  får inte stanna i Sverige.
1 av 3
91-åriga Ganna Chyzhevska får inte stanna i Sverige. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Abir Al-Sahlani (C) tycker att beskedet är "förjävligt" och bekräftar att alla i Alliansen utom Moderaterna är överens om ändringar i lagstiftninge.
2 av 3
Abir Al-Sahlani (C) tycker att beskedet är "förjävligt" och bekräftar att alla i Alliansen utom Moderaterna är överens om ändringar i lagstiftninge. Foto: Riksdagen
Christina Höj Larsen (V) lovar att vara med och protestera när Ganna ska utvisas.
3 av 3
Christina Höj Larsen (V) lovar att vara med och protestera när Ganna ska utvisas. Foto: Riksdagen

Migrationsverket och migrationsdomstolen har sagt nej till att låta 91-åriga Ganna Chyzhevska stanna i Sverige. Nu säger även regeringen nej.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Billström har avvisat lagändringar

Riksdagsledamöterna och partierna som vill ändra i lagstiftningen har en till synes lång väg att vandra. Enligt Abir Al-Sahlani har man ännu ej pratat med departementet och det verkar inte som att migrationsminister Tobias Billström (M) är speciellt öppen för några ändringar.

Han har tidigare påpekat att man måste fundera på konsekvenserna och att Migrationsverket till och med varit mer generösa med att tillämpa "synnerligen ömmande omständigheter" än vad som varit meningen.

SVERIGE. I ett svar till Europadomstolen står man fast vid det tidigare beslutet, att inte bevilja 91-åringen uppehållstillstånd. Det framgår dock tydligt att det är en splittrad allians, något som centerpartisten Abir Al-Sahlani är ett exempel på.

Förra gången protesterade riksda tillsammans med flera andra ute på Arlanda när Ganna skulle utvisas. Där fick hon sällskap av bland annat Christina Höj Larsen (V), riksdagsledamot. Blir det en repris när 91-åringen tvingas lämna Sverige?

– Anordnas det något så är det självklart att jag åker dit. Om inte annat så för att visa att inte alla svenskar tycker som Migrationsverket, säger Al-Sahlani till Nyheter24.

Även Höj Larsen kommer att visa sitt missnöje även nästa gång.

– Oja, det kan jag lova. Jag kommer att protestera, säger hon till Nyheter24.

Trots läkarintyg på att Ganna Chyzhevska är svårt dement så ska hon utvisas ensam till Ukraina.  Förra gången hon skulle avvisas, den 18 oktober, stoppades utvisningen i sista stund av Europadomstolen. Detta eftersom en utvisning av henne skulle vara en kränkning av mänskliga rättigheter, enligt Europakonventionen.

Nu har regeringen svarat Europadomstolen i ett 15 sidor långt mejl, där man försvarar det tidigare beslutet om att inte bevilja henne uppehållstillstånd.

– Jag tycker det är förjävligt, säger Abir Al-Sahlani (C) om beskedet.

Regeringen ifrågasätter utlåtandet från överläkaren Ingvar Karlsson, expert på demenssjukdomar som menar att Gannas sjukdom riskerar att förvärras om hon tvingas lämna sin familj i Sverige. Man hävdar också att Migrationsverket erbjudit 91-åringens anhöriga att följa med på resan, för att sen till att hon kommer i ordning ordentligt i hemlandet Ukraina, och på så vis minska stressen.

Nyheter24 rapporterade redan i samband med att utvisningsfallet uppmärksammades att regeringen är splittrad i frågan och att det egentligen endast är Moderaterna som vill behålla nuvarande lagstiftning.

– Det verkar vara Tobias Billström (moderat migrationsminister, reds. anm.) som står för alla regeringspartiers åsikter, säger Christina Höj Larsen.

Bilden av att Moderaterna är de som ännu inte är med på tåget vad gäller synen på migrationspolitiken bekräftas av Abir Al-Sahlani. Hon hoppas dock in i det sista att man ska kunna överens - i riksdagen.

– Jag ska villigt erkänna att vi inte pratat med departementet än, säger hon.

Christina Höj Larsen (V) är kritisk till övriga partiers brist på handling trots att många håller med om att det är fel att personer som Ganna utvisas.

– Man hänvisar hela tiden till att diskussionerna pågår, men när kommer man att komma med ett nytt förslag? Vi har ju redan föreslagit att ändra lagen, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela