Söndag 13 Jun
Stockholm

Han klädde av Mille Markovic

På nätforumet Flashback avslöjade "Stig-Britt" Mille Markovics fejkbild på kungen.
1 av 2
På nätforumet Flashback avslöjade "Stig-Britt" Mille Markovics fejkbild på kungen. Foto: Flashback.org
Här är videoklippet som avslöjar Mille Markovic.
2 av 2
Här är videoklippet som avslöjar Mille Markovic. Foto: Faksimil Youtube

"Stig-Britt" kan tänka sig att hjälpa kungen igen om Mille Markovic släpper fler skandalbilder

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så avslöjade "Stig-Britt" Mille Markovics bildbluff

Steg för steg förklarar den anonyma användaren varför bilden är fejk.

1. Ansiktets rotation matchar exakt. Jag har inte roterat ansiktet, utan klippt in det direkt från videon. Förhållandet mellan bredd och höjd är något felaktigt i videon, så det har jag justerat.

2. Den gröna soffan i bakgrunden följer exakt linjen på axeln i Expressens bild, där den inte syns eftersom bilden är svartvit.

3. Ansiktsuttrycket är identiskt. Ögon, näsa och mun stämmer in exakt.

4. Hårfästet stämmer exakt. I Expressens bild är håret något större, men det kan givetvis vara redigerat.

5. "Skrattvecket" på kungens vänstra kind (högra på bilden) syns i videon, precis som i Expressens bild.

6. Ljuset kommer från samma håll. Pannans ljushet har "plattats ut" i Expressens bild, kanske för att dölja att ljuset på ansiktet inte kommer från samma riktning som i resten av bilden.

STOCKHOLM. Flashback avslöjade Mille Markovic bluff. Och nu kan Nyheter24 avslöja att den anonyme flashbackanvändaren "Stig-Britt" gärna hjälper kungen igen. I en intervju berättar hackaren om hur han hittade originalbilden på kungen och vad som inspirerade honom att hjälpa hovet.

Hur hittade du youtubeklippet?

– Jag programmerade ett skript som sökte på olika termer innehållande ordet kungen (kungen 1970, kungen 1971, kungen 1972 och så vidare, plus ett helt gäng andra kombinationer) och sparade alla bilder. Medan skriptet exekverades drog jag upp två webbläsare, sida vid sida, och körde igång video efter video på kungen. Efter ett par timmar hade skriptet sparat ett helt gäng med bilder, varpå jag satte mig och gick igenom dem ganska snabbt. Jag gick inte igenom alla, vissa var så lätta att sortera ut då det inte fanns en chans att de kunde vara rätt, berättar "Stig-Britt" för Nyheter24 och fortsätter:

– Fortsatte i webbläsaren genom att kolla video efter video. Till slut hittade jag en bildruta som verkligen tycktes stämma in. När jag hittat den så spelade jag nog upp den säkert 30 gånger på repetition för att kunna fånga precis rätt bildruta.

Hur kom du på att det var samma bild?

– Jag valde ut ett par som hade samma min som den i bilden, lade dessa ovanpå och jämförde. Den jag publicerade stämmer nästan till 100 procent, så jag antog mer eller mindre att det måste vara den. Jag funderade däremot länge innan jag var övertygad nog för att publicera bilden, och jag jämförde på flera olika sätt för att försöka övertyga mig själv om att det var fel bild.

Hur känns det att bli hyllad på Flashback och bli omskriven?

– Det är jättekul, särskilt rubriken "hovet hyllar Stig-Britts granskning av kungabilden" faller mig i smaken. På Flashback är det inte så noga med att vara hyllad, där är alla jämlikar i slutändan ändå.

Om Mille Markovic släpper fler bilder på kungen, kommer du försöka granska de likt du gjorde med denna bild?

– Jag är osäker på om det behövs efter detta, de flesta utgår nog ifrån att de bilderna också kommer vara manipulerade. Men om intresset finns, så kan det ju vara värt ett försök i alla fall. Kanske hinner någon annan före med de bilderna, nu när det visat sig att terjaren nöjer sig med att klippa och klistra från populära YouTube-klipp.

Vad fick dig att börja granska bilden?

– Jag blev inspirerad av tråden om Terje Hellesø (naturfotografen) där han avslöjas med fusk. Därtill var det uppenbart att bilden var fejkad, så jag antog att det måste ha funnits en originalbild någonstans. Dessutom envisades några personer - helt ofattbart - med att bilden minsann var äkta. Det är den inte.

Vad har du för bakgrund och kunskap om detta?

– Många års erfarenhet av hacking, datainsamling och dataanalys, några års erfarenhet av bildredigering på ganska hög nivå. Livslång bakgrund inom IT - redan som liten grabb lärde jag mig söka information snabbt då jag som 10-åring började programmera. Det var inte helt lätt att få tag i bra resurser i ämnet på internet vid den tiden och åldern. Jag tror att många av mina färdigheter vad gäller informationssökande kommer därifrån, säger "Stig-Britt" till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela