Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Caremaanställda uppmanades tävla i besparingar

- 22/12/2011, 09:29 -
En ny skandal skakar ett Caremaboende i Järfälla. Denna gången har personalen fått tävla om att spara pengar.
1 av 2

En ny skandal skakar ett Caremaboende i Järfälla. Denna gången har personalen fått tävla om att spara pengar.

JESSICA GOW / SCANPIX

C aremaspelet.
2 av 2

C aremaspelet.

Vårdföretagets anställda tävlade om hur mycket de kunde spara in på mat, blöjor och hygienbyxor.

JÄRFÄLLA. Samtidigt som den fasta kostnaden redan ligger under det normala tävlade de anställda på Carema om hur mycket de kunde spara in. Det är på äldreboendet Kastanjen som det nu avslöjas att man till exempel köpte in mat för sex eller sju personer när tio skulle äta.

I interna dokument från personalpärmen på Caremas korttidsboende Kastanjen, som Dagens Nyheter har tagit del, av skriver ledningen:

”Som en liten tävling varje månad – se vilken avdelning som legat på minst kostnad. Kanske ge varann tips och förslag samtidigt."

Samtidigt som nästan varje budgetdokument avslutas med:

"Detta är en utmaning, detta måste vi klara. Det gäller att titta över sin beställning och se vad man verkligen behöver”, eller, ”Kostrådet föreslår att enheterna utmanar varandra. Beställningsresultatet kontrolleras månadsvis och de som lyckats bäst uppmärksammas på något sätt.”

– Allt handlar bara om att spara, spara, spara. Förr tänkte jag mycket på att spara och ha en framtid men nu hatar jag det där ordet, säger en anställd på Kastanjen, till Dagens Nyheter.

Förutom mat tävlar de anställda i att spara in på inkontinenshjälpmedel som blöjor, underlägg, hygienbyxa och katet-påsar. Men även förbrukningsmaterial där städmaterial, tvättmaterial, handskar, tvättlappar, toapapper, servetter och kontorsmaterial ingår.