Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Även Attendos kortspel lär anställda spara pengar

- 22/12/2011, 15:05 -
På Attendos äldreboenden spelar man samma typ av värderingsspel som på Carema.
1 av 2

På Attendos äldreboenden spelar man samma typ av värderingsspel som på Carema.

Pontus Lundahl / SCANPIX

Moderaterna ska ta krafttag mot bristerna i äldreomsorgen. Samtidigt sitter Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, i partistyrelsen.
2 av 2

Moderaterna ska ta krafttag mot bristerna i äldreomsorgen. Samtidigt sitter Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, i partistyrelsen.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Det handlar om att vara kostnadsmedveten och inte om att räkna inkontinenshjälpmedel."

På det privata vårdföretaget Attendo spelar personalen samma typ av kortspel som man gör hos konkurrenten Carema. Ett spel som kritiserats av anonyma anställda på det skandalomsusade vårdföretaget.

På Attendo däremot spelar personalen med totalt 76 kort varav bara ett handlar om hur de ska lära sig att vara kostnadseffektiva i sitt arbete med de äldre.

– Det kortet handlar om hur gör vi för att vara sparsamma med företagsresurser. Om man inte håller ett bra ekonomiskt resultat kan man inte hålla kvalité, säger Charlotte Näsström Morén, presschef Attendo, till Nyheter24.

Men när Nyheter24 frågar man om vi får ta del av spelet blir det tvärstopp.

Enligt Charlotte Näsström Morén fick hon ett "nej" från kvalitetschefen på frågan om hon kunde skicka spelet. Attendo ser det som ett internt dokument och ett konkurrensmedel som inte ska spridas. Enligt Attendo går spelet ut på att personalen ska lära sig de värderingar som ska genomsyra företaget.

– Vi jobbar hårt med kvalité och vad kvalité är för våra medarbetare. Både mot varandra och brukarna.

Så ni lär era anställda att spara in?

– Det handlar om att vara kostnadsmedveten och inte om att räkna inkontinenshjälpmedel (blöjor, underlägg, hygienbyxa och katet-påsar, som de anställda gjort på Carema). Det kan vara att man köper kaffe för 20 kronor per kilo av våra leverantörer i stället för att springa till affären och få det för 80 kronor.

Tycker du att Carema är ett skräckexempel?

– Jag vill inte uttala mig om Carema .

Tidigare har Carema haft fall där äldre dött av svält. Har ni haft några liknande fall?

– Det kan jag inte svara på rak arm på.

Vad tror du skandalerna beror på då?

– Jag tror det handlar om det ideologiska. Om det ska vara privat eller offentligt. Privatägda vårdföretag är ett nytt fenomen som vi inte har haft så länge. Men besparingar ska aldrig påverka vården och omsorgen. Det handlar om att man ska jobba kostnadseffektivt, säger Charlotte Näsström Morén.