"Julen ger hemlösa ångest"

- 23/12/2011, 19:16 -
I Stockholm finns det 3 000 hemlösa och väldigt många lider av ångest under julen.
1 av 2

I Stockholm finns det 3 000 hemlösa och väldigt många lider av ångest under julen.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Redan i oktober var volontärlistorna fulla enligt Magnus Helmner.
2 av 2

Redan i oktober var volontärlistorna fulla enligt Magnus Helmner.

Vilhelm Stokstad

Så kan du hjälpa till.

STOCKHOLM. Man brukar säga att julen är en tid för familjen att samlas, äta god mat och umgås framför granen. Men vad händer med de som inte har någon att fira med? Eller ett hem med tak över huvudet. I Stockholm finns det 3 000 hemlösa och väldigt många av dem mår dåligt under julen.

– Många har ångest och tänker på att familjen har splittrats. Det kan vara en skilsmässa och man känner sig ensam och utanför. Man går runt på stan på natten och ser att det lyser i fönstren och ser att kärnfamiljen samlas, säger Nora Eng, ombud på Statsmissionens center i Stockholm, till Nyheter24.

Stadsmissionen ger de hemlösa stöd

För att hjälpa de hemlösa under julen har Stadsmissionen personal på plats som kan fånga upp de hemlösas tankar och ge dem stöd. Det handlar också som vanligt om att de delar ut kläder men under julen serverar de också julmat.

För femte året i rad så arrangeras även "Jul i Gemenskap" i Immanuelskyrkan av bland andra Stockholms Stadsmission, Volontärbyrån, Frälsningsarmén och Ny Gemenskap. Projektledare är Magnus Helmner som kommer befinna sig i kyrkan under julhelgen.

– Julen är väldigt symbolisk och förknippas med med ljus och värme, lyckliga familjer samt att äta gott. Om några av bitarna fattas så märks det, säger Magnus Helmner till Nyheter24 och fortsätter:

– Är man hemlös saknar man allt det där och då blir det en väldig ångest och man börjar tänka på varför man har hamnat där man är.

Kvinnorna extra utsatta

Men de som är extra utsatt är de hemlösa kvinnorna. Enligt Nora Eng är man ännu mer stigmatiserad.

– Det är dubbelt utsatta och det är kanske en ännu större sorg att en kvinna har tagits ifrån sin familj och framför allt barn. De är också mer utsatta än män då många prostituerar sig, utnyttjas, misshandlas och lever i destruktiva relationer med droger.

Om man som stockholmare vill hjälpa till och skänka en julklapp eller mat är Immanuelskyrkan öppen mellan 17-21 under julhelgen. Vill man hjälpa till som volontär är det dock för sent att anmäla sig.

– Det blev fullt redan i oktober. Det är många som vill delta och hjäpa till, säger Magnus Helmner, projektledare Jul i Gemenskap, till Nyheter24.