Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, sitter i Moderaternas partistyrelse.
1 av 3
Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, sitter i Moderaternas partistyrelse. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Carema kopplas återigen samman med Moderaterna, den här gången har Stockholms stad köpt mediahantering av PR-byrån Kreab, som har tydliga kopplingar till partiet.
2 av 3
Carema kopplas återigen samman med Moderaterna, den här gången har Stockholms stad köpt mediahantering av PR-byrån Kreab, som har tydliga kopplingar till partiet. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Henrik Borelius sitter med i regeringens Välfärdsutvecklingsråd. Rådets förslag får kritik från Kommunal för att bara se till de privata bolagens intressen.
3 av 3
Henrik Borelius sitter med i regeringens Välfärdsutvecklingsråd. Rådets förslag får kritik från Kommunal för att bara se till de privata bolagens intressen. - Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Borelius är rådgivare åt regeringen - och vd på Attendo

Chefen för ett av de skandalomsusade vårdföretagen sitter med i ett av regeringens expertråd. Nu kommer kritik om att de privata bolagen får igenom alla sina krav.


Skandalerna i Stockholm

Medan Caremacheferna tjänade storkovan canvårdades patienterna. Här är några av avslöjandena om Carema i Stockholm som uppmärksammades tidigare under hösten:

– Hälften av de boende på Koppargården i Vällingby löper risk för att bli skadade.

– Hemliga bonusprogram för Caremas chefer (som plockats bort efter avslöjandena).

– Sexuella övergrepp på boende anmäldes ej.

– Blöjor vägs för att se om de "nått sin fulla kapacitet".

---

När det gäller Attendo rapporterades det om missförhållanden på vård- och omsorgsboendet Vintertullen och på grund av den vanvården fick företaget inte ta över driften av Katarinagården i Stockholm.

STOCKHOLM. Henrik Borelius är vd på Attendo Care, företaget som tillsammans med Carema varit föremål för kritik och skådeplats för en mängd skandaler det senaste året.

Henrik Borelius, vars syster Maria Borelius var moderat statsråd en kort period efter valet 2006 innan hon tvingades avgå, sitter med i regeringens Välfärdsutvecklingsråd som ska komma med utlåtanden till regeringen om vilka politiska förslag som behövs.

Nu kommer kritik från fackförbundet Kommunal (vars ordförande Annelie Nordström också sitter med i rådet) mot att förslagen från rådet helt och hållet styrs av de privata vårdbolagen, rapporterar den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i politiken.

Attendo svarar på kritiken genom presschefen Charlotte Näsström Morén. De menar att de skandaler som företaget fått ta skulden för uppstått redan innan de tagit över driften av boendet Vintertullen från den offentliga sektorn. De ser bara positivt på Borelius uppdrag i Välfärdsutvecklingsrådet och håller inte med om bilden att bara de privata intressena tillgodoses.

– Det är en unik möjlighet för oss att med vår erfarenhet vara med och påverka, säger hon till Nyheter24.

Har Henrik Borelius eller någon annan hos er fler liknande uppdrag?

– Han sitter med i Vårdföretagarnas styrelse men har inga liknande uppdrag som i Välfärdsutvecklingsrådet.

Inget svar från socialdepartementet

Nyheter24 har varit i kontakt med socialdepartementet för att få en kommentar om det kan anses som problematiskt att Henrik Borelius sitter med i rådet. Socialminister Göran Hägglunds (KD) presschef Martin Kits säger dock att han inte har så bra koll på Välfärdsutvecklingsrådet och hänvisar till de politiskt sakkunniga. Samtliga tre av dessa är dock på semester och saknar möjlighet att kommentera.

Tidigare kopplingar mellan vården och Moderaterna

De misstänkta kopplingarna mellan de privata vårdföretagen och framför allt Moderaterna har varit många den senaste tiden och frågorna har hopat sig - men svaren har varit få.

Exempelvis har toppmoderaten Henry Stenson utsetts till Caremas "krisgeneral" efter skandalerna. Gustaf Douglas, ledamot i den moderata partistyrelsen, har gjort stora pengar (närmare bestämt 642 miljoner) på privat vård då han sålde sitt aktieinnehav i just Attendo. Landstingsrådet Filippa Reinfeldt har kallats "Caremas affischnamn" 2009.

När Stockholms stad skulle hantera mediestormen efter Caremaskandalerna vände de sig dessutom till moderatkopplade PR-byrån Kreab & Gavin Andersson.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.