Hur länge är det rimligt att vänta?
Hur länge är det rimligt att vänta? - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Hägglund beredd svika vallöftet

Fyra timmar skulle vara maximal väntetid - men vallöftet kanske inte blir till verklighet.


Socialminister Göran Hägglund (KD) och allliansregeringen lovade inför valet 2010 att införa en akutgaranti och att man på så sätt aldrig ska tvingas vänta mer än fyra timmar på att få vård.

Men nu avslöjar Sveriges Radios Ekot att Hägglund och regeringen är beredd att svika löftet. På juldagen konstaterar han att han inte längre kan lova någonting.

- Vi har ju markerat att vi vill göra någonting åt det här problemet, och innan vi vet exakta formen hur vi ska göra det så vill jag inte spika exakt hur vi kommer att gå till väga. Jag kan inte göra det, helt enkelt, säger Hägglund till Ekot.

Trots detta lanserade Hägglund idén mitt under brinnande valrörelse 2010 och Kristdemokraterna, som har svagt stöd i opinionsmätningarna och ofta hamnar under riksdagsspärren, kan nu komma att möta skarp kritik från besvikna väljare.

Och från Vårdförbundets sida säger man dessutom att man hoppas att vallöftet aldrig levereras. Detta eftersom de inte tror på idén om en akutgaranti.

– Vi är professionella yrkesutövare som jobbar i vården och vi har i vårt yrkesuppdrag att prioritera, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.