Agnetha Hilding Qvarnström.
1 av 2
Agnetha Hilding Qvarnström. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Lars Vilks har en hotbild mot sig, något åklagaren lagt fram som bevisning mot männen.
2 av 2
Lars Vilks har en hotbild mot sig, något åklagaren lagt fram som bevisning mot männen. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Nu avslutas rättegången mot de åtalade i Vilksmålet

Indiciekedja ska visa att männen ville och tänkte döda Lars Vilks den 10 september.


Detta hände i Göteborg

10-11 september: Under natten till tioårsdagen av terrorattackerna mot USA grips fyra män av nationella insatsstyrkan på Göteborgs centralstation. Samtidigt utryms konsthallen Röda Sten på grund av ett hot mot lokalerna.

Männen misstänks för förberedelse till terroristbrott.

12 september: Mer information om de gripna kommer till kännedom varpå Nyheter24 kan rapportera om att samtliga har ett kriminellt förflutet och att en av männen i princip åkt ut och in på olika anstalter sedan han var 15 år.

13 september: De fyra männen begärs häktade av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

14 september: Tre av de misstänkta häktas, men inte för den tidigare brottsrubriceringen. I stället häktas de misstänkta för förberedelse till mord. Den fjärde mannen, en 24-åring, släpps på fri fot men uppges fortfarande vara misstänkt.

21 september: Det avslöjas att de häktade männen varit ute efter att mörda konstnären Lars Vilks, något som inte gått att bekräfta från något håll på grund av sekretessen.

21 oktober: Flera av männen har överklagat sina omhäktningar men överklagan avslås.

6 december: De tre männen åtalas för förberedelse till mord på Lars Vilks.

Nu avslutas rättegången mot de män som greps i september misstänkta för förberedelse till terroristbrott. En rubricering som så småningom ändrades till förberedelse till mord på den kontroversielle konstnären Lars Vilks.

En viktig del av bevisningen har varit att det finns en generell hotbild mot Lars Vilks och att männen haft al-Qaida-relaterad propaganda i sin ägo. Dessutom har de i ett block gjort anteckningar som åklagare Agnetha Hilding Qvarnström menar är en mordplan.

De tre männen nekar samtliga till brott och för åklagaren riskerar indiciekedjan utgöra alltför svag bevisning för att männen ska kunna fällas bortom rimligt tvivel.

Qvarnström måste, skriver Göteborgs-Posten, "visa att de inspirerats av radikala islamister att döda Vilks, planerade för det och åkte ut till konstbiennalen på Röda Sten lördagen den 10 september för att angripa honom med kniv i folkvimlet och ganska säkert med vetskapen om att han hade professionellt livvaktsskydd dygnet runt".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.