Onsdag 12 Maj
Stockholm

Nu avslutas rättegången mot de åtalade i Vilksmålet

Agnetha Hilding Qvarnström.
1 av 2
Agnetha Hilding Qvarnström. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Lars Vilks har en hotbild mot sig, något åklagaren lagt fram som bevisning mot männen.
2 av 2
Lars Vilks har en hotbild mot sig, något åklagaren lagt fram som bevisning mot männen. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Indiciekedja ska visa att männen ville och tänkte döda Lars Vilks den 10 september.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta hände i Göteborg

10-11 september: Under natten till tioårsdagen av terrorattackerna mot USA grips fyra män av nationella insatsstyrkan på Göteborgs centralstation. Samtidigt utryms konsthallen Röda Sten på grund av ett hot mot lokalerna.

Männen misstänks för förberedelse till terroristbrott.

12 september: Mer information om de gripna kommer till kännedom varpå Nyheter24 kan rapportera om att samtliga har ett kriminellt förflutet och att en av männen i princip åkt ut och in på olika anstalter sedan han var 15 år.

13 september: De fyra männen begärs häktade av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

14 september: Tre av de misstänkta häktas, men inte för den tidigare brottsrubriceringen. I stället häktas de misstänkta för förberedelse till mord. Den fjärde mannen, en 24-åring, släpps på fri fot men uppges fortfarande vara misstänkt.

21 september: Det avslöjas att de häktade männen varit ute efter att mörda konstnären Lars Vilks, något som inte gått att bekräfta från något håll på grund av sekretessen.

21 oktober: Flera av männen har överklagat sina omhäktningar men överklagan avslås.

6 december: De tre männen åtalas för förberedelse till mord på Lars Vilks.

Nu avslutas rättegången mot de män som greps i september misstänkta för förberedelse till terroristbrott. En rubricering som så småningom ändrades till förberedelse till mord på den kontroversielle konstnären Lars Vilks.

En viktig del av bevisningen har varit att det finns en generell hotbild mot Lars Vilks och att männen haft al-Qaida-relaterad propaganda i sin ägo. Dessutom har de i ett block gjort anteckningar som åklagare Agnetha Hilding Qvarnström menar är en mordplan.

De tre männen nekar samtliga till brott och för åklagaren riskerar indiciekedjan utgöra alltför svag bevisning för att männen ska kunna fällas bortom rimligt tvivel.

Qvarnström måste, skriver Göteborgs-Posten, "visa att de inspirerats av radikala islamister att döda Vilks, planerade för det och åkte ut till konstbiennalen på Röda Sten lördagen den 10 september för att angripa honom med kniv i folkvimlet och ganska säkert med vetskapen om att han hade professionellt livvaktsskydd dygnet runt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela