Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga killar får oftare fast jobb än tjejer

- 03/01/2012, 07:36 -
Männen har lättare att få fast jobb inom media och handel.

Männen har lättare att få fast jobb inom media och handel.

Anders Wejrot/SCANPIX

Var fjärde ung tjej arbetar på korttidskontrakt.

Trenden är tydlig. Enligt en ny rapport från Tjänstemannaorganisationen TCO har en fjärdedel av kvinnorna mellan 20 och 34 år visstidsanställning medan det bland männen bara är var tionde. Statistik från Statistiska centralbyrån SCB visar också att fler män får fast jobb - framför allt inom branscher som media och handel.

Siffrorna gäller i nästan alla branscher förutom skolan och vården. Där är över 20 procent av männen visstidsanställda mot omkring 15 procent av kvinnorna.

– Så ska det inte vara, vi borde ju ha kommit längre som samhälle. Jag har väldigt svårt att förstå varför det är så. För mig finns det ingen anledning till varför det ska vara så, säger Elin Lindh som är tillsvidareanställd fabriksarbetare, till Sveriges Radio P3 Nyheter.

Även John Hugart bryter trenden och har själv valt att ha en visstidsanställning för att hinna med att vara musiker. Tre dagar i veckan arbetar han som lärare och resten frilansar han inom musikbranschen.

– Det finns väldigt få fasta tjänster som erbjuder lägre än 100 procents arbetstid. Jag vill ju ha ungefär 50-60 procent för att kunna arbeta som musiker vid sidan av, ha ork till det, säger John Hugart.