Maud Olofsson var en av de som talade om uppemot 16 000-19 000 nya jobb inför valet 2010.
1 av 2
Maud Olofsson var en av de som talade om uppemot 16 000-19 000 nya jobb inför valet 2010. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Regeringens momssänkning har fått restaurangerna att börja förbereda sig för mer resurser. Vissa har redan anställt, andra ska anställa och sänka priserna.
2 av 2
Regeringens momssänkning har fått restaurangerna att börja förbereda sig för mer resurser. Vissa har redan anställt, andra ska anställa och sänka priserna. - Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Nu är momssänkningen här - men vilka anställer?

Flera anställda, billigare lunchpriser, 3 500 jobb - eller 19 000 jobb? Vad blir konsekvenserna av krogmomssänkningen som just genomförts?


"Vår bransch var bättre på att sänka priserna"

I januari 2002 genomfördes en liknande momssänkning för bok- och tidskriftsbranschen. Men trots att många hängde på prissänkartåget blev resultatet inte en lika stor prissänkning som man beräknat, enligt Bokpriskommissionens slutrapport från 2005.

Vd:n för Sveriges tidskrifter, Kerstin Neld, menar dock att förlagen var bättre på att se till så att konsumenterna tjänade på reformen.

– Vår bransch var bättre på att sänka priserna och det ledde till att försäljningen ökade, säger hon till Nyheter24.

SVERIGE. I november rapporterade Nyheter24 om ett antal krögare och hur hoppfulla de var inför sänkningen av restaurangmomsen. Nu när sänkningen genomförts visar det sig att effekterna redan syns på sina håll. David Åström, vd på Svenssons krogar i Uppsala, menar att de har planerat för momssänkningen länge.

– Vi nyanställer hela tiden. Sedan vi startade en ny restaurang i september har vi arbetat utefter en momssänkning. Vi har till exempel hittills anställt 30 heltidstjänster, säger han till Nyheter24.

Går det att säga något om när och hur många som kommer att anställas nu efter sänkningen?

– Det är alldeles för tidigt att säga men det kommer självklart ge oss möjligheter att anställa.

På två av åtta restauranger som styrs av Svenssons krogar har man också sänkt priset på dagens lunch.

Snabbmatskedjorna har gått ut hårdast med prissänkningar och Mcdonalds har meddelat att de ska anställa 600 nya ungdomar som annars inte hade fått möjligheten att arbeta där.

Regeringens uttalanden om hur många jobb den sänkta momsen kommer att leda till har varierat kraftigt sedan valrörelsen 2010. Dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) talade, enligt SvD och Dagens Industri, innan valet om upp emot 16 000-19 000 nya jobb men efter valet var siffran snart nere i 3 500 i regeringens proposition.

Vad den våldsamma nedskrivningen beror på är dock oklart men finansminister Anders Borgs (M) pressekreterare Markus Sjöqvist menar att man varit väldigt försiktiga från finansdepartementets sida.

– Som alltid är det svårt att bedöma, säger han till Nyheter24 om osäkerheten kring antalet nya jobb.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.