- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Staten erkänner "fildelningsreligion"

Det missionerande Kopimistsamfundet - vars tro går ut på att kopiera och sprida information - har nu blivit erkända som ett religiöst samfund.


Kopimisternas tro

"Kopiera och sprid!" - Kopimisternas främsta budskap.

Kopimisterna menar att all kunskap ska spridas av alla troende människor, de menar att de älskar internet men att de hela tiden måste ha i beräkningen att det kan komma att stängas ner.

Kopimisternas grundläggade axiom: "Kopiering av information är etiskt rätt.Spridande av information är etiskt rätt. Remixande är en heligare typ av kopiering än den perfekta, digitala kopieringen, då remixande är korskopiering av en mångfald av information. Att kopiera eller remixa information som förmedlats av en annan person ses som en akt av respekt och ett starkt uttryck för acceptans och kopimistisk tro. Internät är heliga. Kod är lag".

Prästerna kallas Opar, vars uppgifter är att påverka omvärlden till att bli mer kopimistisk.

– Det känns jättebra, väldigt lättande, säger missionsföreståndare Isak Gerson till Nyheter24.

Det missionernade Kopimistsamfundet, som kallats fildelningsreligion, har jobbat i ett år med att försöka bli erkända av svenska staten. Nu har deras önskan gått i uppfyllelse. Vilket betyder att kopimisterna nu får mer tid över till att bygga upp organisationen.

– Det handlar mycket om att vi blir starkare i vår identitet. Det är främst en psykologisk framgång. Inget annat konkret.

Tidigare har det framkommit att Kopimisterna menar att en fördel med att vara ett trossamfund också blir att ni själva, liksom församlingens servrar, fredas för polisen, stämmer det?

– Det är inget jag känner till, säger Gerson.

Hoppas på växande antal medlemmar

I dagsläget har samfundet omkring 3 000 registrerade medlemmar, och enligt Gerson fortsätter samfundet att växa.

Innebär det här att det kan bli lättare för andra samfund att bli erkända av staten?

– Det skulle jag inte tro egentligen. Vi har fått samma behandling som alla andra.

Första ansökan lämnades in för ett år sedan - och på tisdagen kom beskedet om att Kopimisterna nu är erkända som trossamfund.

– Vi har skickat in tre separata ansökningar, och har fått komplettera lite. Sista gången handlade det mer om rena formaliteter, några missade underskrifter och så.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!