Tisdag 20 Apr
Stockholm

37-åringen var på hem för svårbehandlade kriminella narkomaner

29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel, dock inte i denna.
1 av 3
29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel, dock inte i denna. Foto:
I Kristinehamn sörjer man 29-åringen som dödades natten till juldagen.
2 av 3
I Kristinehamn sörjer man 29-åringen som dödades natten till juldagen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Sven-Erik Alhem sa till Nyheter24 på onsdagen att man måste ta det säkra före det osäkra när det gäller våldsbrott. Det håller inte Jan-Erik Nyman med om.
3 av 3
Sven-Erik Alhem sa till Nyheter24 på onsdagen att man måste ta det säkra före det osäkra när det gäller våldsbrott. Det håller inte Jan-Erik Nyman med om. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

NYHETER24 AVSLÖJAR. Den man som misstänks för gångtunnelmordet var på ett behandlingshem för svårbehandlade personer. Trots att en händelse där ledde till anmälan om misshandel menar åklagaren att 37-åringen skött sig under vårdtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mannens kriminella förflutna

I den 37-årige mannens belastningsregister finns ett fyrtiotal brott han dömts för. De första begick han redan som 16-åring och när han fyllt 20 dömdes han för första gången för ett våldsbrott - misshandel.

2004 dömdes han för första gången för grov misshandel efter att ha slagit en kvinna. Han har dömts för en handfull fall av misshandel och grov misshandel sedan dess.

I övrigt är 37-åringen även dömd för en stor mängd mindre brott, såsom olovlig körning, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och rattfylleri.

I början av december häktades han för misshandel och olaga hot men en vecka innan julaftonsmordet släpps han efter att åklagaren inte begärt någon omhäktning.

KRISTINEHAMN. 37-åringen släpptes ur häktet och en vecka senare ska han ha mördat en 29-årig man i en gångtunnel i Kristinehamn. De fall av misshandel och olaga hot som han då var misstänkt för ska ha skett när 37-åringen var på behandlingshem.

Enligt uppgifter till Nyheter24 är personerna på det aktuella behandlingshemmet normalt svårbehandlade, med kriminellt förflutet och narkotikaproblem. Normalt sett är det stor risk för återfall i kriminalitet.

37-åringens behandling avbröts kort efter att han anmälts för den aktuella misshandeln.

Den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem sa till Nyheter24 på onsdagen att man "måste ta det säkra före det osäkra" när det gäller våldsbrott. Det håller inte den ansvarige åklagaren Jan-Erik Nyman med om.

– Det där får stå för honom, säger han till Nyheter24.

"Han hade skött sig"

Nyman, som arbetat som jurist i över 34 år, håller däremot med om att man måste ta hänsyn till en misstänkt gärningsmans kriminella förflutna. I detta fall vägde detta dock inte tillräckligt tungt för att hålla 37-åringen fortsatt häktad för misshandel och olaga hot.

– Det fanns inte skäl att misstänka att han skulle återfalla i denna typ av brottslighet, säger han och fortsätter:

– Efter sin senaste dom i februari fick han kontraktsvård (kan utdömas i stället för fängelse om missbruk är involverat, reds. anm.) där han skött sig enligt de kontakter jag haft med frivården, säger Jan-Erik Nyman.

Nyheter24 har varit i kontakt med föreståndaren för det behandlingshem där gärningsmannen tidigare befann sig. De vill dock inte kommentera med hänvisning till tystnadsplikt.

Den 28 december häktades 37-åringen för mord av chefsåklagare Tomas Olsson. Åtal ska vara inlämnat senast den 11 januari.

Kommentera
Kopiera länk
Dela