Så sprids lögnerna om Schibbye och Persson på extremistsajt

"Lögnerna sprids av rasister och rättshaverister."


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

Säkerhetsläget i Galkacyo var inte 100-procentigt. Därför hyrde Martin Schibbye och Johan Persson in beväpnade somaliska vakter för att skydda sig själva och ta sig till gränsen vid Ogadenprovinsen.

– Som vår fixare i Galkacyo sa: "Alla har ett vapen. Vi måste bara se till att vi har mer vapen än alla andra". Så det är det vi väntar på, att rekrytera en mindre privatarmé i Galkacyo, säger Martin Schibbye i ett videoklipp.

Ryktet spreds snabbt efter länk på Flashback

Citatet är taget från den film som de svenska journalisternas försvar använde vid rättegången i Addis Abbeba. De senaste dagarna har det dock börjat spridas allt fler påståenden och lögner om de fängslade etiopiensvenskarna på högerextrema sajter.

Ryktet som spreds snabbt, via länkar på internetforumet Flashback, gick delvis ut på att Schibbye och Perssons ska ha anlita 15 gerillasoldater från ONLF. De 15 soldaterna ska senare också ha skjutits till döds i Ogadenprovinsen under en eldstrid med etiopisk militärpolis.

En av de som nu riktar hård kritik mot den högerextrema sajtens ryktesspridning är journalistkollegan Anna Roxvall. Hon avfärdar uppgifterna och tycker att det faller på sin egen orimlighet att Martin och Johan ska ha anlitat ONLF-soldater då ONLF ligger i konflikt med den klan som styr i Galakcyo.

– Det finns en klan som kontrollerar det område där de befinner sig i Galkacyo. De här vakterna har hyrts via hotellet som de bor på. Det finns ingen som kan verka utan deras skydd och det är samma vakter som hjälporganisationer använder sig av, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Den hemsidan drivs av rasister och rättshaverister och har knappast någon trovärdighet. Deras advokat utreder om det är upphovsrättsbrott då de har tagit ner den och laddat upp den med en ny rubrik. Det har man inte rätt att göra.

"Vi har varit dåliga på att förklara skillnaden"

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling tycker att detta är nätets dilemma - att en länk på Flashback plötsligt kan uppfattas som en sanning. För att Schibbye och Persson anlitade beväpnade män för att garantera säkerheten är ingenting ovanligt, menar Nordling.

– Det jag hör är att de pratar om att de ska skaffa sig beskydd. De är en vedertagen journalistisk metod. Vi har varit dåliga att förklara skillnaden på en tidning som har en ansvarig utgivare och en som inte har det, säger Jonas Nordling till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!