Migrationsverket skyller på Migrationsdomstolen som i sin tur hävdar att Migrationsverket kunnat avbryta utvisningen.
1 av 3
Migrationsverket skyller på Migrationsdomstolen som i sin tur hävdar att Migrationsverket kunnat avbryta utvisningen.
Pojken är allvarligt sjuk, trots det har Migrationsverket beslutat att utvisa honom.
2 av 3
Pojken är allvarligt sjuk, trots det har Migrationsverket beslutat att utvisa honom. - Foto: Shakh Aivazov / SCANPIX
Familjen tvingades fly från hemlandet Azerbajdzjan efter att pappan blivit anklagad för att ha ägnat sig åt regimkritisk verksamhet.
3 av 3
Familjen tvingades fly från hemlandet Azerbajdzjan efter att pappan blivit anklagad för att ha ägnat sig åt regimkritisk verksamhet. - Foto: Misha Japaridze / SCANPIX

Svårt sjuk pojke utvisas till Azerbajdzjan

Migrationsverket bortser från att en utvisning kan innebära allvarliga risker för pojkens liv.


Migrationsverket skyller på Migrations-domstolen

Migrationsverket menar att de varit tvugna att utvisa pojken efter att Migrationsdomstolen tagit ställning i familjens fall.

– Om domstolen har fastslagit ett utvisningsbeslut, då har domstolen menat att det är rimligt att genomföra verkställigheten och då kan inte myndigheten komma till en annan slutsats och säga att, nej, detta är inte rimligt, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, till SR Ekot.

Men enligt Migrationsdomstolen har Migrationsverket möjlighet att ändra utvisningsbeslutet.

– Är det så pass allvarligt att man inte kan utvisa den här pojken, eller flytta honom till hemlandet på grund av hans sjukdom, då finns den här möjligheten att avbryta hela verkställigheten, säger Caroline Beck Friis, domare i Migrationsdomstolen.

Pojken är allvarligt sjuk, men ska ändå utvisas från Sverige till Azerbajdzjan. Flera läkare varnar för att en utvisning innebär allvarlig risk för hans liv men trots det har Migrationsverket beslutat att utvisa honom.

Migrationsverket skyller på att Migrationsdomstolen tvingar dem att utvisa pojken, men domstolen hävdar att Migrationsverket hela tiden haft möjlighet att avbryta.

– De kommer att döda oss, kom inte, säger den desperate pojken till SR:s Ekot.

Pojken bor i en söderförort till Stockholm. Han har inte lämnat lägenheten på ett och ett halvt år. Senast han lämnade hemmet var för att tvångsvårdas på psykakuten. Men nu vill Migrationsverket utvisa honom.

– Det är en katastrof, säger pappan.

Anklagad för regimkritisk verksamhet

I hemlandet Azerbajdzjan har pappan blivit misshandlad och trakasserad av polisen för att ha ägnat sig åt regimkritisk verksamhet. När sonen försökte hindra polisen från att ta med sig pappan ska även han ha blivit slagen, skriver SR:s Ekot.

Trots att det finns flera läkarintyg som bevisar pojkens sjukdom vägrar Migrationsverket avbryta utvisningen. Nu ligger ärendet hos polisen.

Familjen har tack vare ideell hjälp fått tillgång till advokat som på nytt ska lämna in en ansökan om att avbryta verkställandet av utvisningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!