Thomas Ahlstrand berättar att flickan ändrat uppgifter, sagt att hon överdrivit och tagit tillbaka en del.
1 av 2
Thomas Ahlstrand berättar att flickan ändrat uppgifter, sagt att hon överdrivit och tagit tillbaka en del. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Familjen ska ha köpt flickan och mamman och pojken sedan våldtagit henne, enligt åtalet. Nu verkar det dock som att de kommer att frias.
2 av 2
Familjen ska ha köpt flickan och mamman och pojken sedan våldtagit henne, enligt åtalet. Nu verkar det dock som att de kommer att frias. - Foto: Heiko Junge /Scanpix

Åtalade för människohandel - därför släpps familjen

Det mesta tyder på en friande dom i det uppmärksammade målet om människohandel i Göteborg.


Åtalspunkterna

- Den 49-årige pappan åtalas för människohandel.

- Den 45-åriga mamman åtalas också för människohandel men även våldtäkt, medhjälp till våldtäkt mot barn, olaga hot och misshandel.

- Den 25-årige sonen åtalas för våldtäkt alternativt sexuellt tvång samt våldtäkt mot barn.

Enligt åtalet ska familjen ha köpt den då 14-åriga flickan från Serbien genom att betala hennes far 1 000 euro. Sedan ska hon ha hållits inlåst i en lägenhet i Göteborg under ett år där hon våldtagits regelbundet och både blivit gravid och smittats av en könssjukdom.

GÖTEBORG. Familjen stod åtalad för att ha köpt en då 14-årig flicka till sin son och för att sedan hållit henne fången och förgripit sig på henne under ett helt år.

På onsdagen beslutade tingsrätten att släppa samtliga tre anklagade - mamman, pappan och sonen - på fri fot i väntan på dom. Detta innebär vanligtvis att det blir ett frikännande. Något som i så fall till stor del beror på att flickan ändrat sin historia.

– Hon ändrade sig på flera punkter, sa att hon överdrivit en del och tog tillbaka vissa delar, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till Nyheter24 och bekräftar att åtalet i huvudsak byggde på hennes vittnesmål.

"Ovanligt att man åtalar för människohandel i den här typen av fall"

Advokaten Tomas Ekbrand, som företräder pappan i målet, håller med om att åklagarens bevisning till stor del fallit på att flickan svängt en del i sin berättelse.

Utöver det har han och hans kollegor ifrågasatt rubriceringen om människohandel.

– Om man läser lagrummet är det här inte något typiskt fall av människohandel såsom gärningen beskrivs av åklagaren. Det är åtminstone ovanligt att man åtalar för människohandel i den här typen av fall, säger Ekbrand till Nyheter24.

Göteborgs tingsrätt kommer med sin dom den 30 januari.

/
/
/
/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.