En av de åtalade syns i förgrunden under rättegången i Göteborg. På fredagen kan de tre männen frias.
1 av 4
En av de åtalade syns i förgrunden under rättegången i Göteborg. På fredagen kan de tre männen frias. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs inspelade tal om Lars Vilks spelades upp i rätten.
2 av 4
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs inspelade tal om Lars Vilks spelades upp i rätten. - Foto: SCANPIX
Advokaterna Urban Gilborne och Eva Henriksson var kritiska under häktningsförhandlingarna och rättegången, både på grund av sekretessen och att de menade att deras klienter behandlades annorlunda på grund av sin religion.
3 av 4
Advokaterna Urban Gilborne och Eva Henriksson var kritiska under häktningsförhandlingarna och rättegången, både på grund av sekretessen och att de menade att deras klienter behandlades annorlunda på grund av sin religion. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Konstnären Lars Vilks har tidigare hotats och utsatts för olika attacker.
4 av 4
Konstnären Lars Vilks har tidigare hotats och utsatts för olika attacker. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Åtalades för mordplaner på Vilks - nu kan de frias

De tre män som suttit åtalade för mordförsök på konstnären Lars Vilks får sin dom på fredagen. Det mesta tyder på att de kommer att frias.


Snart är allt terrorbrott

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén bloggade tidigare i höst om de "terrormisstänkta" och hur lättvindigt de kopplats till terrorism. Så här skrev han bland annat:

"Det rör sig om ett antal unga arga män som bör lagföras för det brott de begått. De bör inte, och kan med rimlighet inte, sättas in i en internationell terroragenda om inte det faktum att de har härstamning i muslimska länder är faktor nog för Säpo."

Läs hela inlägget här.

GÖTEBORG. Natten till söndagen den 11 september greps fyra män i centrala Göteborg misstänkta för terroristbrott. Samtidigt utrymdes konsthallen Röda sten under Älvsborgsbron och spekulationerna om varför flödade.

Senare skulle det visa sig att rubriceringen egentligen var inaktuell kort efter gripandet - tre av de fyra männen häktades i stället för förberedelse till mord tre dagar senare. Den fjärde släpptes på fri fot. Deras måltavla var den kontroversielle konstnären Lars Vilks som på sin blogg antytt att han skulle besöka konsthallen.

Nyheter24 rapporterade tidigt om att framför allt två av männen har ett förflutet fyllt av småbrott och narkotika snarare än terroraktivitet.

På grund av den inledande brottsrubriceringen hamnade fallet på Säkerhetspolisen och åklagare Agnetha Hilding Qvarnströms (på kammaren för säkerhetsmål) bord. Det renderade full sekretess kring utredningen - något som bland annat gjorde de misstänktas advokater frustrerade.

Taimour-hot togs upp som bevisning

Efter omhäktningar och överklaganden åtalades slutligen de tre männen, 26, 26 respektive 24 år gamla. Då hade de suttit frihetsberövade i nästan tre månader. I åtalet framkom det att stora delar av bevisningen som Hilding Qvarnström fått fram handlade om att visa på hotbilden mot Lars Vilks. Således togs exempelvis självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs inspelning upp under rättegången.

Annan bevisning som togs upp var männens påstådda "intresse för Vilks", bland annat att de ska ha läst hans blogg och artiklar om honom. De rent konkreta bevisen var att männen köpt knivar som de burit på när de greps och en handskriven lista som åklagaren menade var "mordplaner". De själva och advokaterna har hävdat att de aldrig skulle ha åtalats om det inte vore för att de är muslimer.

Släpptes på fri fot efter rättegången

Den 28 december avslutades rättegången i Göteborgs tingsrätt med att de tre åtalade männen släpptes på fri fot för första gången sedan i september. Detta tyder på att de kommer att frikännas. På fredagen avgörs deras öde när tingsrättens dom meddelas.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Dom
/
/
/
/