Onsdag 21 Apr
Stockholm

Vilksåtalade dömdes endast för knivinnehav

Tingsrätten ogillade åtalet mot de tre männen som åklagaren menat ska ha förberett ett mord på konstnären Lars Vilks.
1 av 2
Tingsrätten ogillade åtalet mot de tre männen som åklagaren menat ska ha förberett ett mord på konstnären Lars Vilks. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
En av de åtalade männen syns i förgrunden i rätten. De tre döms till böter för brott mot knivlagen.
2 av 2
En av de åtalade männen syns i förgrunden i rätten. De tre döms till böter för brott mot knivlagen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Först terrorbrott, sen förberedelse till mord och till sist böter för brott mot knivlagen. Tingsrättens dom innebar ett stort misslyckande för åklagaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. De tre män som i september greps misstänkta för förberedelse till terrorbrott och sedan häktades och åtalades för förberedelse till mord på Lars Vilks dömdes på fredagen - till böter för att de burit kniv på allmän plats.

För åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström var det bara att konstatera misslyckandet då tingsrätten i Göteborg ansåg att männen säkert velat "sammanträffa med Vilks" men att inget av det som lagts fram styrker att de skulle ha velat mörda honom.

Under rättegången försökte åklagaren visa på männens "intresse för Lars Vilks" som person som en omständighet som skulle kunna fälla dem. I pressmeddelandet på fredagen skriver tingsrätten att man inte kan dra några så långtgående slutsatser om förberedelse till mord. Detta eftersom det "krävs att gärningsmannens uppsåt har kommit till uttryck på ett annat sätt än att vederbörande har tagit del av vissa typer av budskap om en person, eller delar vissa uppfattningar om den personen".

En av männens advokat, Urban Gilborne, var inte överraskad när tingsrättens beslut meddelades.

– Vi har sagt hela tiden att det här åtalet bygger på väldigt svaga indicier, säger han till Nyheter24.

Har inte övervägt anmälan mot Expressen

Samtliga tre män namn- och bildpublicerades i GT och Expressen i samband med åtalet. Gilborne har ännu inte diskuterat en eventuell anmälan till Allmänhetens pressombudsman, PO, för att se om tidningen brutit mot de pressetiska reglerna.

– Vi har inte resonerat något kring det, men jag kan tycka att de var lite väl tidiga med att publicera, säger advokaten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela