Juholt: "Jag var Åsa-Nisse"

- 21/01/2012, 18:26 -
Håkan Juholt säger att han hade möjlighet att sitta kvar som partiledare.

Håkan Juholt säger att han hade möjlighet att sitta kvar som partiledare.

JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Håkan Juholt talar ut om varför han avgår som partiledare för Socialdemokraterna.– Jag är inte en politiker som klamrar mig fast, säger han.

Några timmar innan den extrainkallade presskonferensen i Oskarshamn bjöd Håkan Juholt in reportrar från tidningen Östran till sin bostad för en exklusiv intervju. För tidningen berättar han att han funderat på att avgå länge men att beslutet tagits de senaste dagarna. På frågan om han hade kunnat sitta kvar om han ville svarar han:

– Den möjligheten hade jag haft. Jag är kongressvald. Min uppgift är att vinna val. Jag är inte en politiker som klamrar mig fast. Socialdemokratin förtjänar en ledare som har ett brett stöd och inte ständigt är ifrågasatt. Och som känner att han eller hon kan vinna den breda allmänheten. Och jag kände att det var inte jag.

Håkan Juholt berättar vidare att han från början kände ett starkt stöd, men att det med tiden försvagades till den punkt att det blev ohållbart att sitta kvar. Han menar även att han känt ett klassförakt i vissa kretsar och passade på att ge en känga till media som han tycker har gjort narr av honom.

– Det har varit legitimt på borgerliga ledarsidor att göra karikatyrer av mig och ge mig öknamn. Det startade mycket snabbt. Jag förstår att man kände provokationen när den person som betraktades som en bonnläpp sedan började skriva debattartiklar om Malmöoperans Les Misérables och publicerade åtta sidor existensiell mejlkonversation i Dagens Nyheter. Jag var Åsa Nisse. Jag skulle hålla mig till det. Men kontrasten roade mig, jag blev uppiggad av att se förvirringen, säger han till Östran.