Barbro Westerholm tjänar 1 293 600 kronor - 560 000 kronor mer än snittet i riksdagen.
1 av 3
Barbro Westerholm tjänar 1 293 600 kronor - 560 000 kronor mer än snittet i riksdagen. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
En lön som Barbro Westerholm inte skäms för.
2 av 3
En lön som Barbro Westerholm inte skäms för. - Foto: Krister Larsson / SCANPIX
Barbro Westerholm menar att det är upp till var och en om man vill jobba extra som riksdagsledamot.
3 av 3
Barbro Westerholm menar att det är upp till var och en om man vill jobba extra som riksdagsledamot. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Hon tjänar mest i Folkpartiet

NYHETER24 GRANSKAR. DEL 6. 78-åriga folkpartisten Barbro Westerholm berättar varför hon inte skäms över sin miljonlön.


Genomsnittslönen - parti för parti

1. Socialdemokraterna 743 675.

2. Moderaterna 739 866.

3. Kristdemokraterna 738 192.

4. Folkpartiet 722 571.

5. Centerpartiet 717 636.

6. Vänsterpartiet 673 700.

7. Miljöpartiet 659 623.

Totalt i riksdagen: 729 669.

Siffrorna är uträknade utifrån riksdagsledamöternas taxerade inkomst 2010. Således är exempelvis förmögenhet ej inräknad. De som valdes in för första gången i samband valet 2010 eller senare har räknats bort eftersom de bara haft riksdagsarvodet i ett fåtal månader under taxeringsåret 2010.

Länkar till alla delar i granskningen: 1, 2, 3, 4, 5 och 6.

STOCKHOLM. Hon är i äldst i riksdagen och tjänar överlägset mest av alla folkpartister. 78-åriga Barbro Westerholm hade 2010 en taxerad inkomst på 1 293 600 kronor - 560 000 kronor mer än snittet i riksdagen.

– Jag skäms inte för den lönen, säger hon till Nyheter24.

Förutom sitt riksdagsarbete sitter hon även med i styrelsen för Norrtäljebaserade vårdbolaget Tiohundra AB - där hon drar in 5 000 kronor i månaden. Men att arbeta extra som riksdagsledamot är inga problem menar hon. Det är upp till var och en så länge man inte hamnar i en jävsituation.

– Jag stiger upp kvart i sex och lägger mig mid elva varje dag. Jag har en 12 timmars arbetsdag. Och lägger ner mycket tid på mitt riksdagsarbete.

Utöver riksdagslönen får Barbro Westerholm även pension från tidigare arbetsplatser - bland annat Socialstyrelsen.

Hur ser du på att flera riksdagsledamöter sitter på flera styrelseposter?

– Det är upp till var och en. Jag var den som i mitten på 90-talet tog initiativ till att vi i riksdagens skulle börja redovisa för våra sidouppdrag. Till en början var det frivilligt men nu är det obligatorsikt.

Varför gjorde du det?

– Det ska vara full insyn i vilka uppdrag vi har och man ska se om det finns några jävsituationer. Förtroendet hos allmänheten ska finnas kvar och det ska inte smussla med något.

Läs även del 1, 2, 3, 4 och 5

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.