Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl svarar via sin pressekreterare via mejl.
1 av 3
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl svarar via sin pressekreterare via mejl. - Foto: MODERATERNA
Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm.
2 av 3
Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Filippa Reinfeldt bredvid sin amerikanska motsvarighet Michelle Obama (till vänster) och Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna (till höger).
3 av 3
Filippa Reinfeldt bredvid sin amerikanska motsvarighet Michelle Obama (till vänster) och Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna (till höger). - Foto: Domenico Stinellis / AP

Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte säga något om Serafen

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl tvingas svara på frågorna om vilken roll Filippa Reinfeldt haft i Serafenskandalen.


"Ring mig varje dag så får du svar"

Den senaste tiden (och tidigare) har Filippa Reinfeldt avböjt att kommentera frågor som flera medier velat ställa henne till svars för. I samband med detta sa hon följande till Dagens Media på torsdagen:

–  I grunden tycker jag att det viktigaste är att man finns tillgänglig för medborgarna. Därmed inte sagt att det inte är viktigt att vara tillgänglig för media.

Frågan är dock hur tillgänglig hon varit för medborgarna. När en släkting till 23-årige Emil Linnell (som dog efter att ha nekats ambulans) skrev ett brev till Reinfeldt personligen dröjde det nio dagar innan svaret kom - och då avböjde hon ändå att svara på släktingens raka fråga.

På torsdagen sa Filippa Reinfeldt även följande till Dagens Medicins reporter:

– Jag pratar hemskt gärna om de frågor som jag är ansvarig för. Du är välkommen att ringa mig varje dag så ska du få svar.

Aftonbladet, Dagens Nyheter och Nyheter24 har tydligen ställt fel frågor.

STOCKHOLM. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) har flera gånger avböjt att kommentera den omdiskuterade avknoppningen av vårdmottagningen Serafen i Stockholm. En grupp läkare fick ta över verksamheten för 700 000 kronor och sålde sedan vidare till riskkapitalfinansierade Capio för minst 20 miljoner, enligt uppgifter. Inte heller på fredagen vill Filippa Reinfeldt svara på frågorna.

När Nyheter24 når hennes pressekreterare Gustaf Stenlund för att få kontakt med Reinfeldt går vi igenom fråga för fråga för att hälso- och landstingsrådet ska kunna kommentera. Här är frågorna vi ville ha svar på:

Vilken roll hade du, Filippa Reinfeldt, vid försäljningen av Serafen? Vem var huvudansvarig, hade du någon del av ansvaret?

Nu har modellen övergivits - hur många vårdinrättningar hann avknoppas på det sätt du själv beskrivit som "inte blev bra"?

Kommer du att ta något initiativ till att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

Fanns det några varningstecken på att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

Stenlund menar dock att frågorna inte bör besvaras av Reinfeldt utan av finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

– Det handlar inte om sjukvård, det handlar om den finansiella strukturen i landstinget.

Så Filippa Reinfeldt kan inte svara på någon av frågorna?

– Det kan hon säkert, men det är bättre att prata med rätt politiker. På samma sätt som att försvarsministern inte kommenterar socialpolitik, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 söker Torbjörn Rosdahl under fredagen men han har inte tid att svara personligen och ger i stället svar på samma frågor via mejl och pressekreteraren Sebastian Tham. Finanslandstingsrådet har tidigare sagt att "det var inte så här vi hade tänkt oss" om Serafenskandalen.

Vem var huvudansvarig för avknoppningarna?

– Ansvaret hade utvecklingskansliet på landstingsstyrelsens förvaltning. Ytterst politiskt ansvarig var landstingsstyrelsens ordförande.

Nu har modellen övergivits - hur många vårdinrättningar hann avknoppas på ett sätt som, enligt Filippa Reinfeldt, "inte blev bra"?

– Totalt fem vårdcentraler avknoppades under våren 2008, Serafens vårdcentral, Vallentuna doktorn, Vaxholms vårdcentral, S:t Erik vårdcentral och Huvudsta vårdcentral. Därefter har inga vårdcentraler avknoppats.

Kommer ni ta något initiativ att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

– Vad jag förstår var hela syftet med att knoppa av verksamhet att förbättra sjukvården, öka mångfalden, personalens inflytande och få bort vårdköer. Där har vi gjort stora framsteg. Redan 2009 beslutade landstinget att sluta med avknoppningar.

Fanns det några varningar för att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

– Landstingets avknoppningar skedde efter opartiska värderingar. Några varningstecken känner jag inte till. Däremot har vänsteroppositionen alltid motarbetat mångfald och valfrihet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Fyra skadade i busskrock – "helt stopp" i trafiken

"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

FN vill ha direktlinje till Israels styrkor

FN vill ha en direktlinje till de israeliska styrkorna i Gaza för att kunna leverera nödhjälp säkert och effektivt.

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

1 timme sedan
En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.