Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte säga något om Serafen

- 27/01/2012, 15:41 -
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl svarar via sin pressekreterare via mejl.
1 av 3

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl svarar via sin pressekreterare via mejl.

MODERATERNA

Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm.
2 av 3

Hälso- och landstingsrådet Filippa Reinfeldt vill fortfarande inte besvara några frågor om avknoppningarna av vårdinrättningar i Stockholm.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Filippa Reinfeldt bredvid sin amerikanska motsvarighet Michelle Obama (till vänster) och Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna (till höger).
3 av 3

Filippa Reinfeldt bredvid sin amerikanska motsvarighet Michelle Obama (till vänster) och Italiens jämställdhetsminister Mara Carfagna (till höger).

Domenico Stinellis / AP

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl tvingas svara på frågorna om vilken roll Filippa Reinfeldt haft i Serafenskandalen.

STOCKHOLM. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) har flera gånger avböjt att kommentera den omdiskuterade avknoppningen av vårdmottagningen Serafen i Stockholm. En grupp läkare fick ta över verksamheten för 700 000 kronor och sålde sedan vidare till riskkapitalfinansierade Capio för minst 20 miljoner, enligt uppgifter. Inte heller på fredagen vill Filippa Reinfeldt svara på frågorna.

När Nyheter24 når hennes pressekreterare Gustaf Stenlund för att få kontakt med Reinfeldt går vi igenom fråga för fråga för att hälso- och landstingsrådet ska kunna kommentera. Här är frågorna vi ville ha svar på:

Vilken roll hade du, Filippa Reinfeldt, vid försäljningen av Serafen? Vem var huvudansvarig, hade du någon del av ansvaret?

Nu har modellen övergivits - hur många vårdinrättningar hann avknoppas på det sätt du själv beskrivit som "inte blev bra"?

Kommer du att ta något initiativ till att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

Fanns det några varningstecken på att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

Stenlund menar dock att frågorna inte bör besvaras av Reinfeldt utan av finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

– Det handlar inte om sjukvård, det handlar om den finansiella strukturen i landstinget.

Så Filippa Reinfeldt kan inte svara på någon av frågorna?

– Det kan hon säkert, men det är bättre att prata med rätt politiker. På samma sätt som att försvarsministern inte kommenterar socialpolitik, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 söker Torbjörn Rosdahl under fredagen men han har inte tid att svara personligen och ger i stället svar på samma frågor via mejl och pressekreteraren Sebastian Tham. Finanslandstingsrådet har tidigare sagt att "det var inte så här vi hade tänkt oss" om Serafenskandalen.

Vem var huvudansvarig för avknoppningarna?

– Ansvaret hade utvecklingskansliet på landstingsstyrelsens förvaltning. Ytterst politiskt ansvarig var landstingsstyrelsens ordförande.

Nu har modellen övergivits - hur många vårdinrättningar hann avknoppas på ett sätt som, enligt Filippa Reinfeldt, "inte blev bra"?

– Totalt fem vårdcentraler avknoppades under våren 2008, Serafens vårdcentral, Vallentuna doktorn, Vaxholms vårdcentral, S:t Erik vårdcentral och Huvudsta vårdcentral. Därefter har inga vårdcentraler avknoppats.

Kommer ni ta något initiativ att utvärdera hur mycket pengar försäljningarna egentligen borde ha gett?

– Vad jag förstår var hela syftet med att knoppa av verksamhet att förbättra sjukvården, öka mångfalden, personalens inflytande och få bort vårdköer. Där har vi gjort stora framsteg. Redan 2009 beslutade landstinget att sluta med avknoppningar.

Fanns det några varningar för att det skulle bli som det blev med avknoppningarna, i synnerhet när det gäller Serafen?

– Landstingets avknoppningar skedde efter opartiska värderingar. Några varningstecken känner jag inte till. Däremot har vänsteroppositionen alltid motarbetat mångfald och valfrihet.