1 av 3
- Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Julian Assange anlände till Supreme Court i London på onsdagsförmiddagen.
2 av 3
Julian Assange anlände till Supreme Court i London på onsdagsförmiddagen. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Flera protesterade utanför rätten. En av aktivisterna spelade "I Shall Be Released" när Assange gick in i byggnaden.
3 av 3
Flera protesterade utanför rätten. En av aktivisterna spelade "I Shall Be Released" när Assange gick in i byggnaden. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Den slutgiltiga striden är här, Julian Assange

Efter ett och ett halvt år av prövningar och processer är Wikileaksgrundaren mitt inne i sin sista strid för att han inte ska bli utlämnad till Sverige.


Detta har hänt

- I augusti 2010 besöker Assange Sverige för att presentera ett avslöjande från Wikileaks. Han anhålls då i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Anhållandet hävdes dock ett knappt dygn senare.

- 1 september 2010: Förundersökningen återupptas.

- 18 oktober 2010: Häktas i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

- 7 december 2010: Grips av brittisk polis efter att ha överlämnat sig själv.

- 16 december 2010: Släpps fri mot borgen.

- 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att han ska utelämnas till Sverige.

- 2 november 2011: High Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter att han överklagat.

– 5 december 2011: Julian Assange överklagar dom om utlämning till Sverige.

- 1-2 februari 2012: Förhandlingar i högsta domstolen om utlämningen.

LONDON. Sedan Wikileaksgrundaren Julian Assange överlämnade sig till brittisk polis i december 2010 har han kämpat med näbbar, klor och ett team av försvarsadvokater från flera länder för att slippa bli utlämnad till Sverige.

Hans värsta farhåga är att Sverige sedan lämnar ut honom till USA - där flera inflytelserika personer ser honom som en terrorist och vill straffa honom därefter.

På onsdagen inleddes förhandlingarna i vad som är den våldtäktsanklagade Assanges sista strid om utlämning. Supreme Court i London, Storbritanniens högsta domstol, ska under två dagar pröva hans utlämning till Sverige.

Arresteringsordern utfärdad av åklagare

Wikileaksgrundarens företrädare Dinah Rose gick under dagens förhandlingar till attack mot den europeiska arresteringsorder som utfärdats av svenska åklagaren Marianne Ny. Försvaret menar att en sådan inte kan vara giltig om den utfärdats av en åklagare i stället för en domare.

Bestämmer Supreme Court att ordern ändå är giltig måste Assange utlämnas till Sverige kort efter ett sådant beslut. Det är dock ännu oklart när domen kommer. För den brittiska hovrätten dröjde det flera månader.

Enligt The Guardians reporter Robert Booth anlände Julian Assange med ett leende till rätten och till tonerna av Bob Dylans "I Shall Be Released", spelad av en aktivist. Snart vet vi om Wikileaksgrundaren släpps fri eller tvingas till Sverige.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!