Med hjälp av pupillmätning kan forskare se hur barn reagerar på olika företeelser.
1 av 2
Med hjälp av pupillmätning kan forskare se hur barn reagerar på olika företeelser. - Foto: Michael Zamora/AP/Scanpix
Nu ska barns medvetande kartläggas.
2 av 2
Nu ska barns medvetande kartläggas. - Foto: Gerry Broome/AP/Scanpix

Forskare rotar i barns undermedvetna

Spädbarns pupiller avslöjar mycket. Men hjälp av pupillmätning ska forskare kunna kartlägga spädbarns medvetande.


Fakta om pupillmätning

Kunskap om pupillmätning som metod har funnits i 50 år, och har utvecklats effektivt de senaste åren. Forskare har främst mätt vuxnas pupiller för att kunna urskilja hur de reagerar på olika händelser och bilder. Till exempel har man kunnat se att kvinnors pupiller beter sig annorlunda när de ser sin partner undertiden de är fertila.

Nu, med hjälp av den nya tekniken, har pupillmätningen börjat användas på spädbarn för att kunna se hur deras medvetna egentligen fungerar.

UPPSALA. Forskare vid Uppsala Universitet använder sig av pupillmätning för att kunna kartlägga hur små barn fungerar i sina medvetanden. Tekniken har visat sig vara framgångsrik och forskarna har kunnat kartlägga hur spädbarn reagerar på olika företeelser.

- Vi mäter ögonrörelser och pupillstorlek på barn ända ner till två månaders ålder, säger Gustaf Gredebäck, som leder Spädbarnslabbet vid Uppsala universitet till SVT.

Vid mätning av spädbarns pupiller använder forskarna en filmkamera och filmar barnens pupiller kontinuerligt. Samtidigt som barnen tittar på olika filmer och bilder i tio minuter. Genom att visa bilder på en person som matar en annan med sked har forskarna kunnat kartlägga hur barn reagerar på matning.

Forskarna har upptäckt att barn redan vid fyra månaders ålder kan bedöma om vuxna beter sig rationellt eller irrationellt.

De har också lyckats se att spädbarns känsloliv påverkas av hur deras föräldrar delar på föräldraledigheten. Barnet får en känslomässig ankytning till båda föräldrarna om de delar på föräldrarledigheten, jämfört med om det endast är mamman som är ledig.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!