Trots att företag blivit av med sina avtal omgående efter olika missförhållanden på vårdcentraler i Stockholm är tillgängligheten för funktionshindrade inte tillräckligt allvarligt för att ta i med sådana krafttag.
1 av 2
Trots att företag blivit av med sina avtal omgående efter olika missförhållanden på vårdcentraler i Stockholm är tillgängligheten för funktionshindrade inte tillräckligt allvarligt för att ta i med sådana krafttag. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt gick på torsdagen ut med att fyra vårdföretag blir av med sina avtal - men det får ett år på sig för att få en ny chans.
2 av 2
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt gick på torsdagen ut med att fyra vårdföretag blir av med sina avtal - men det får ett år på sig för att få en ny chans. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Vårdcentral kan ej ta emot rullstolar - får helt år på sig att lösa problemet

Att inte funktionshindrade kan komma in på vårdmottagningarna är inte tillräckligt allvarligt för att avsluta avtalen omgående.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Vårdmottagningarna där avtalen sagts upp

- Gamla Stans Vårdcentral AB, Gamla stan (september 2011)

- FAVOS Familjevård och Skyddsnät ekonomisk förening angående husläkarverksamhet med basal hemsjukvård, Telefonplan (augusti 2011)

- Engelbrektskliniken AB, Östermalm (april 2011)

- SBR Atroshi AB, Järva (november 2010)

- Sinekur Läkarkonsult AB, Järfälla (maj 2010)

STOCKHOLM. På onsdagen meddelade sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Filippa Reinfeldt (M), att fyra vårdcentraler får sina avtal uppsagda. Men de får hela tolv månader på sig att förbättra problemet - att funktionshindrade inte har tillgång till lokalerna.

Under de senaste två åren har fem företag som drivit vårdmottagningar i huvudstaden fått sina avtal uppsagda med omedelbar verkan, till exempel för brister i patientsäkerheten eller dåligt skött ekonomi. Men när det gäller tillgänglighet för funktionshindrade får man i stället lång tid på sig - trots upprepade klagomål från landstingets sida.

– Ibland kan det ta längre tid än en dag att bygga om, säger Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund till Nyheter24.

"Vi har valt den här modellen den här gången"

Stenlund förklarar vidare att det inte finns något i de aktuella avtalen som säger att det krävs att företagen får tolv månader på sig att förbättra tillgängligheten.

– Vi har valt den här modellen den här gången, vi tar hänsyn till den unika situationen, säger han.

Capio självsäkra på att få fortsätta

En av de vårdcentraler där avtalet sagts upp är Capio Citykliniken. Daniel Olsson, vice vd för Capio närsjukvård, är dock inte orolig för framtiden.

– Vi kommer att finnas kvar som vårdgivare och åtgärda de brister som finns, alternativt hitta andra lokaler, säger han till Metro.

Enligt Gustaf Stenlund vill man inte heller från landstingets sida att företagens avtal till sist ska upphöra.

– Vi ser ju gärna att de löser situationen, säger han.

/
/
/
/
/