Många valde att komma anonyma i Guy Fawkes-masker, Anonymous symbol.
1 av 4
Många valde att komma anonyma i Guy Fawkes-masker, Anonymous symbol. - Foto: Fredik Persson/SCANPIX
.. medan andra valde lite simplare plakat.
2 av 4
.. medan andra valde lite simplare plakat. - Foto: Fredik Persson/SCANPIX
Vissa valde att förmedla utförliga budskap...
3 av 4
Vissa valde att förmedla utförliga budskap... - Foto: Fredik Persson/SCANPIX
Många trotsade kylan och demonstrerade på Sergels Torg under lördagen.
4 av 4
Många trotsade kylan och demonstrerade på Sergels Torg under lördagen. - Foto: Fredik Persson/SCANPIX

Tusentals trotsade kylan för att demonstrera

Trots den hårda kylan var Sergels torg fullsmockat av människor som demonstrerade mot Acta. Övet tusen personer samlades för att protestera.


STOCKHOLM. Inför lördagen hade 11 000 personer anmält sig till demonstrationen mot ActaSergels torg. Även om antalet demonstranter blev betydligt mindre var det över 1000 personer som trotsade kylan för att protestera mot Acta.

Över 1,5 miljoner människor har dessutom skrivit på en namnlista som protest.

Under mötet talade representanter från bland annat Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet. Anna Troberg, ledare för Piratpartiet, var en av talarna.

– Vi pratade främst om två saker. Det ena är sättet som det här avtalet förhandlats fram på. Genom representanter för musikindustrin och lobbyister, samtidigt som man stängt ute EU-parlamentarikerna i den här processen. Acta är EU när EU är som sämst, säger hon till Nyheter24.

Avtalet är diffust

Den andra punkten handlade främst om innehållet i Acta. Anna Troberg menar att Acta innebär potentiella integritetsproblem.

– Texten är diffus och tullen kan genom Acta få möjlighet att titta på lagringsmedia för att se om du har något upphovsskyddat material där, säger Anna Troberg.

Marcus Undin, som är en av skaparna av Facebook-evenemanget, hoppas att demonstrationen kan få resultat och påverka regeringen.

- Jag hoppas faktiskt att vi kan påverka så mycket och många som möjligt. Det vi hoppades mest på var mediernas uppmärksamhet så vi kan sprida informationen till övriga landet eftersom hela processen har tagits fram bakom stängda dörrar, säger han till Nyheter24.

I samband med protestmötet attackarade hackergruppen Anonymous regeringens hemsida. Regeringen vill dock inte kommentera om det rör sig om en attack eller inte.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.