En polis körde rattfull två gånger på samma dag - men får ända jobba kvar.
1 av 3
En polis körde rattfull två gånger på samma dag - men får ända jobba kvar. - Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Trots att flera poliser blivit åtalade får de vara kvar i tjänst.
2 av 3
Trots att flera poliser blivit åtalade får de vara kvar i tjänst. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
En annan visade sig naken framför lokalvårdare flera gånger - trots uppmaningar att inte näcka.
3 av 3
En annan visade sig naken framför lokalvårdare flera gånger - trots uppmaningar att inte näcka. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Polis körde rattfull utan körkort - fortsätter jobba

Blottat sig, kört rattfulla och misshandlat. Flera poliser står åtalade för grova överträdelser men får ändå behålla jobbet.


Några av gärningarna

De har kört rattfulla, blottat sig för sina kollegor och misshandlat människor i tjänsten - men behåller ändå jobbet.

Polismannen i Dalarna slog först en man i bröstet för att senare knuffa honom mot en bil. Han ska dessutom ha förolämpat mannen genom att kalla honom "jävla pucko" och "idiot".

Blottarpolisen i Malmö har bland annat under åren 2007 till 2011 tafsat två kollegor på brösten, tryckt sig mot en annan och ställt sig naken framför flera kvinnliga lokalvårdare när de städat omklädningsrummen i polishuset.

Flera poliser står åtalade för att ha begått grova överträdelser - men de flesta får trots det jobba kvar.

Den 18 juni 2011 blev en polisman i Norrköping stoppad två gånger för grovt rattfylleri. Efter att ha bivit stoppad den första gången fortsatte mannen att köra - utan körkort och med en promillehalt på 1,19 i blodet.

Han åtalades för grovt rattfylleri och olovlig körning men trots det beslutar Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd att mannen får behålla sin tjänst.

Hur säkerställer man att en person som åkt dit för rattfylla inte kör full igen?

– Rent allmänt är det så att om det finns en alkoholproblematik så ses det som en sjukdom och då är det arbetsgivarens ansvar att se till att det inte händer igen, säger Tomas Rönnberg på Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, till Nyheter24, och fortsätter:

– Typiskt sett så upprättas kontakter mellan den anställde och arbetsgivaren, det kan handla om att den anställde ska ta antabus under överseende av sina chefer, eller blåsa vid upprepade tillfällen. Och att den måste gå på AA-möten och så. Det är lite beroende på den enskilde arbetsgivaren anser.

Men om det ändå händer?

– Är det så att en med missbruk missköter sig och får återfall då finns det inte längre några förutsättningar att inte skilja vederbörande från arbetet.

Åtalade för misshandel och blottning

Den rattfulla mannen är bara en av få poliser som trots grova överträdelser får jobba kvar.

En polisinspektör i Dalarna åtalades för misshandel efter att ha slagit en man med knytnäve i bröstet under ett gripande. Men enligt Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd så är det inte tillräckligt för att mannen ska förlora jobbet - om det inte blir så att han döms för annat än ringa misshandel.

Samma sak med en polis i Malmö som under flera års tid blottat sig för lokalvårdare i polishuset och tafsat på sina kvinnliga kollegor. Trots att han efter varningar om att inte visa sig naken fortsatt - så får han jobba kvar så länge han inte blir dömd.

Hur kommer det sig att han får jobba kvar?

– Det är upp till den enskilda myndigheten att i förekommande fall avgöra det. Vanligen så blir man omplacerad. Folk blir inte avstängda, det är grundläggande att till dess att du har en dom så ska du få jobba, säger Rönnberg till Nyheter24.

/
/
/
/
tal
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!