Enligt siffror från arbetsförmedlingen har andelen unga som är med i a-kassan minskat från 57 procent 2006 till 29 procent 2011.
1 av 3
Enligt siffror från arbetsförmedlingen har andelen unga som är med i a-kassan minskat från 57 procent 2006 till 29 procent 2011. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Regeringens förslag till sänkt a-kassa väckte starka protester år 2006.
2 av 3
Regeringens förslag till sänkt a-kassa väckte starka protester år 2006. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Efter att regeringen höjde avgifterna för a-kassan år 2007 väljer fler och fler ungdomar att inte gå med.
3 av 3
Efter att regeringen höjde avgifterna för a-kassan år 2007 väljer fler och fler ungdomar att inte gå med. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Unga skippar a-kassan

Efter att regeringen höjde avgifterna så väljer sju av tio unga att inte gå med i a-kassan.


Från 57 till 29 procent

Innan avgiftshöjningarna var 57 procent av alla unga med i a-kassan. Men efter 2007 har antalet minskat drastiskt.

Siffror från arbetsförmedlingen visar att från 2006 års 57 procent har antalet minskat till fjolårets 29 procent, rapporterar SVT Rapport.

Sedan regeringens avgiftshöjning 2007 har andelen unga som väljer bort a-kassan ökat kraftigt. I fjol valde sju av tio arbetslösa under 25 år att strunta i att gå med.

Krångligt och dyrt

Siffror visar att antalet ungdomar med a-kassa fortsätter att minska. På arbetsförmedlingen tror man att det dels beror på avgifterna, men också på ett krångligt pappersarbete.

– De kan ha rätt till a-kassa men de orkar helt enkelt inte med pappersarbetet, det är för mycket papper helt enkelt, säger Urban Bjarnehag som arbetar som ungdomsarbetsförmedlare, till SVT Rapport.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!