Sara Mohammad på Glöm aldrig Pela och Fadime är kritisk till försiktigheten kring dessa frågor.
1 av 3
Sara Mohammad på Glöm aldrig Pela och Fadime är kritisk till försiktigheten kring dessa frågor. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Det är i år tio år sedan Fadime mördades av sin pappa i Uppsala. Under tisdagen skedde en kidnappning som misstänks vara kopplad till hederskulturen.
2 av 3
Det är i år tio år sedan Fadime mördades av sin pappa i Uppsala. Under tisdagen skedde en kidnappning som misstänks vara kopplad till hederskulturen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Justitieminister Beatrice Ask (M) är en av alla politiker som ännu inte svarat GAPF.
3 av 3
Justitieminister Beatrice Ask (M) är en av alla politiker som ännu inte svarat GAPF.

"Socialtjänsten måste tänka mer på flickors säkerhet"

Beväpnade med yxa och pistoler tog fyra män en 15-årig flicka från hennes familjehem. Nu kan de vara på väg ut ur landet och uppgifter gör gällande att människorovet kan kopplas till heder.


Punkterna från GAPF

Bland de 15 punkterna som Glöm aldrig Pela och Fadime skickade till ministrar och ledamöter fanns det fem nya utöver de tio som man skickade ut i samband med tioårsdagen av Fadimes död.

- Utöka satsningar på utbildning av myndighetspersonal i frågan.

- Obligatorisk anmälningsplikt för skolpersonal. Många barn åker med blåmärken till skolan och mycket personal vittnar om berättelser om misshandel, kränkningar och begränsningar men väljer att inte polisanmäla övergreppen.

- Inför en särreglering av hedersbrott i brottsbalken. Hedersrelaterat våld och mord utförs av flera gärningsmän, som på olika sätt deltar i och planerar gärningen.

- Ta bort dispensmöjligheten för giftermål för icke svenska medborgares barn mellan 15 - 18 år.

- Låt socialtjänsten erbjuda en kontaktperson till de utsatta som söker skydd hos dem. Offren blir utstötta och utfrysta från sina egna familjer och sociala nätverk på grund av hotbilden. En kontaktperson kostar endast ca 1000 kronor/månad, men har långsiktig och positiv effekt på den utsattas liv och framtid.

JÖNKÖPING. Mycket tyder på att kidnappningen av en flicka i Småland under tisdagen var hedersrelaterad. Sara Mohammad, ordförande i organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, tycker att signalerna är tydliga. Samtidigt har varken polisen eller socialtjänst velat bekräfta uppgifterna.

– Jag är generellt kritisk till försiktigheten som finns att lyfta upp dessa frågor. Det måste finnas ständigt i debatten i samhället, säger Mohammad till Nyheter24.

I det aktuella fallet hade samhället förvisso reagerat och placerat flickan i ett familjehem, men hon kunde ändå hittas och kidnappas.

– Polisen, åklagare, ja även socialtjänst måste tänka mer på säkerheten, säger Sara Mohammad.

Det var på tisdagen som en flicka kidnappades från sitt familjehem i Småland. Fyra män beväpnade med yxa och pistoler band fast hennes fosterföräldrar och tog med sig flickan.

Hon placerades i hemmet så sent som i förra veckan efter misstankar om att hennes pappa misshandlat henne. Enligt uppgifter till Aftonbladet kan hon nu vara på väg ut från landet.

Skickade åtgärdslista till politiker - har bara fått ett svar

Glöm aldrig Pela och Fadime skickade i slutet av förra veckan en lista med förslag på åtgärder när det gäller hedersrelaterat våld till samtliga ministrar och riksdagsledamöter. Än så länge är det dock bara en enda ledamot som svarat på mejlet.

Syftet med aktionen är att återigen lyfta upp frågorna på agendan, tio år efter att Fadime mördades av sin pappa i Uppsala.

– Det är mycket som fortfarande brister. En del av de punkter vi presenterar kan man åtgärda snabbt - om man vill, säger Sara Mohammad som är kritisk till riksdagsledamöternas begränsade intresse men ska skicka en påminnselse och hoppas då få bättre respons.

Statsministern, som uppmärksammats för sin vana att svara på korrespondens från barn, har i detta fall inte svarat.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.