Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokrat utesluts efter moskéuttalande

- 08/02/2012, 16:45 -
Lennart Carlström ville öka invandringen till Härnösand – utesluts från SD.

Lennart Carlström ville öka invandringen till Härnösand – utesluts från SD.

Fredrik Sandberg/Scanpix

Sverigedemokraten Lennart Carlström sade i teve att han inte förknippar moskéer "med något rysligt" och att han vill vara nyanserad när det kommer till invandring. Nu tvingas han bort från partiet för att inte ha följt partilinjen.

Lennart Carlström, som sitter i Härnösands kommunfullmäktige, utesluts ur Sverigedemokraterna. I en intervju med SVT frångick Carlström partilinjen om bland annat moskébyggen. Han sade även att han vill vara nyanserad när det kommer till uttalanden om invandring och flyktingmottagande – något som gör att han inte får sitta kvar.

– För mig är det märkligt att moskéer ska förknippas med något rysligt. En moské är en byggnad. Jag såg ingen anledning att försvara partiets linje på den punkten och det tyckte partiet inte om, säger Lennart Carlström till Expo.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar att Carlströms ideologiska uppfattning går stick i stäv med partiets och ligger till grund för uteslutningen.

– Sverigedemokraterna är tydligt profilerade inom invandringsfrågan som ett parti som vill minska invandringen. När då Carlström i teve säger att han inte alls vill minska invandringen till kommunen utan istället ser positivt på den invandring som sker till kommunen uppstår en förtroendeproblematik gentemot partiets väljare, skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Carlström håller med om att han inte prioriterat Sverigedemokraternas kärnfråga. Han menar dock att situationen i Härnösand inte går att jämföras med den i Malmö.

– Vi har inga problem med invandrare och kan inte arbeta utirån att jag skulle sitta i Malmö. Det är omöjligt, säger Carlström till Expo.se.