Lennart Carlström ville öka invandringen till Härnösand – utesluts från SD.
Lennart Carlström ville öka invandringen till Härnösand – utesluts från SD. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Sverigedemokrat utesluts efter moskéuttalande

Sverigedemokraten Lennart Carlström sade i teve att han inte förknippar moskéer "med något rysligt" och att han vill vara nyanserad när det kommer till invandring. Nu tvingas han bort från partiet för att inte ha följt partilinjen.


Lennart Carlström, som sitter i Härnösands kommunfullmäktige, utesluts ur Sverigedemokraterna. I en intervju med SVT frångick Carlström partilinjen om bland annat moskébyggen. Han sade även att han vill vara nyanserad när det kommer till uttalanden om invandring och flyktingmottagande – något som gör att han inte får sitta kvar.

– För mig är det märkligt att moskéer ska förknippas med något rysligt. En moské är en byggnad. Jag såg ingen anledning att försvara partiets linje på den punkten och det tyckte partiet inte om, säger Lennart Carlström till Expo.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar att Carlströms ideologiska uppfattning går stick i stäv med partiets och ligger till grund för uteslutningen.

– Sverigedemokraterna är tydligt profilerade inom invandringsfrågan som ett parti som vill minska invandringen. När då Carlström i teve säger att han inte alls vill minska invandringen till kommunen utan istället ser positivt på den invandring som sker till kommunen uppstår en förtroendeproblematik gentemot partiets väljare, skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Carlström håller med om att han inte prioriterat Sverigedemokraternas kärnfråga. Han menar dock att situationen i Härnösand inte går att jämföras med den i Malmö.

– Vi har inga problem med invandrare och kan inte arbeta utirån att jag skulle sitta i Malmö. Det är omöjligt, säger Carlström till Expo.se.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.