Abir Al-Sahlani såg hur oanvända valsedlar var förkryssade med Enade Ryssland i parlamentsvalet.
1 av 6
Abir Al-Sahlani såg hur oanvända valsedlar var förkryssade med Enade Ryssland i parlamentsvalet. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Rysslands president Dmitry Medvedev, till vänster, och premiärministern Vladimir Putin, till höger, fuskade till sig 15-20 procent av rösterna i parlamenstvalet i december förra året.
2 av 6
Rysslands president Dmitry Medvedev, till vänster, och premiärministern Vladimir Putin, till höger, fuskade till sig 15-20 procent av rösterna i parlamenstvalet i december förra året. - Foto: Yuri Kochetkov/Ap
Helén Pettersson stoppades av beväpnade vakter utanför en vallokal.
3 av 6
Helén Pettersson stoppades av beväpnade vakter utanför en vallokal. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Demonstration mot Putin och Enade Ryssland i Moskva - "Valet är en fars" och "Ge landet valfriheten tillbaka" stod det på plakaten.
4 av 6
Demonstration mot Putin och Enade Ryssland i Moskva - "Valet är en fars" och "Ge landet valfriheten tillbaka" stod det på plakaten. - Foto: Ivan Sekretarev / SCANPIX
Även i St Petersburg demonstrerade männsikor mot Putin och Enade Ryssland. Över 100 demonstranter arresterades.
5 av 6
Även i St Petersburg demonstrerade männsikor mot Putin och Enade Ryssland. Över 100 demonstranter arresterades. - Foto: Dmitry Lovetsky / SCANPIX
Putin köper röster för 400 kronor och gratis mat på valdagen.
6 av 6
Putin köper röster för 400 kronor och gratis mat på valdagen. - Foto: Alexei Druzhinin/AP

Valfusket har redan börjat - Putin köper röster inför presidentvalet

"Att man köper röster så här öppet beror på att alla vet att ingen kommer att dömas för det. Man är inte rädd för någonting i det här landet."


Så fuskade Putin

I december förra året genomfördes parlamentsvalet i Ryssland. Enligt centerpartisten Abir Al-Sahlani och socialdemokraten Helén Pettersson såg de hur Putins parti Enade Ryssland fuskade till sig vinsten.

– Beväpnade vakter stoppade mig utanför vallokalen. Vi skulle ha varit med på själva rösträkningen men det fick vi inte, sa Helén Pettersson, som var på plats i Moskva, till Nyheter24.

Men även Al-Sahlani såg fusket på nära håll.

– Man började med att räkna överblivna röstsedlar och jag såg att valförrättaren som satt närmast mig hade oanvända valsedlar som var förkryssade med Enade Ryssland. Hur kommer det sig att det fanns ett kryss på ett parti när de var oanvända? sa Abir Al-Sahlani till Nyheter24.

MOSKVA. En röst på Valdimir Putin ger 400 kronor och gratis mat. Med ett enda villkor. Om du åker runt och röstar hela dagen. Det avslöjar Sveriges Radios Ekot som berättar att röstköpen redan har börjat inför presidentvalet den 4 mars.

– Ditt arbete kommer gå ut på att du lägger din röst på Putin, säger Tatjana i telefon till Sveriges Radio.

Blir skjutsade till vallokalerna för att rösta

Fusket avslöjades på den ryska sajen massovki.ru som i en annons utlovade 1 700 rubel, ungefär 400 kronor för arbete plus lunch under valdagen. Arbetet i vallolkalerna kommer att pågå hela dagen mellan åtta på morgonen till åtta på kvällen.

– För du ska rösta flera gånger. Du kommer att bli skjutsad från en vallokal till en annan, säger Tatjana till Sveriges Radio.

I Ryssland finns det också ett namn för fusket. I en "karusell" åker människor runt på valdagen, mot betalning, och lägger sin röst på ett visst parti eller en viss kandidat.

Fuskade till sig 15-20 procent av rösterna

Nyheten om fusket slår hårt mot Putin som redan i det kaosartade parlamentsvalet i december fuskade till sig så mycket som 15-20 procent av rösterna, enligt oberoende valövervakare. Ett fusk som även flera svenska riksdagsledamöter som Nyheter24 pratat med fick bevittna. Fusket fick stort genomslag i medierna och följdes av massiva protester från de ryska folket.

Men trots att den ryska ledningen jobbat intensivt med att hålla presidentvalet rent från fusk, har Putin alltså redan börjat köpa röster. Hans mål inför valet är att segra i den första valomgången och därmed få över 50 procent av rösterna. Men för att få just över hälften av rösterna krävs fusk från Putins sida, menar många bedömare i Ryssland.

"Man är inte rädd för något i det här landet"

Grigorij Melkonjants från den oberoende valobservatörsorganisationen Golos har tagit del av intervjun med Tatjana.

– Att man köper röster så här öppet beror på att alla vet att ingen kommer att dömas för det. Man är inte rädd för någonting i det här landet, säger Grigorij Melkonjants, till Sveriges Radio.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.