Seniorlån jämförs hos konsumentbyrån

Funderat på att ta ett så kallat seniorlån? Jämför då noga villkoren.


Har du funderat på att ta ett så kallat seniorlån? Ta en ordentlig funderare och jämför noga villkoren.

Nu finns en möjlighet att jämföra de olika låneföretagens villkor hos Konsumenternas bank- och finansbyrå, som också ger åskådliga exempel på hur lånen kan fungera.

Tänk dig att du lånar en miljon kronor till 5 procents fast ränta med ditt hus som säkerhet. Lånet är amorteringsfritt och ska betalas i sin helhet efter tio år. Du lägger miljonen i madrassen och använder en del av pengarna till att betala den löpande räntan varje månad och resten kan du konsumera.

Hälften i ränta

Med fem procents fast ränta kommer du efter tio år att ha betalat 500 000 kronor i ränta, det vill säga hälften av lånesumman har varit tillgänglig för konsumtion, enligt byråns beräkningar. Utöver det har du även kunna dra av skuldräntorna på skatten. Efter tio år måste du betala tillbaka lånet.

– Är huset värt mycket mer än en miljon kronor kan du ansöka om att förnya lånet annars måste du förmodligen sälja för att betala. Det här är ett exempel för att klargöra grundprincipen. Sedan har ju de olika bankerna olika lösningar för uppläggen av lånen, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

– För rätt konsument kan de här lånen säkert vara bra. Om man har en stor förmögenhet bunden i sin fastighet och vill bo kvar, men också vill göra annat för pengarna. I stället för att lägga pengarna i madrassen kan man placera lånet i en försäkring eller livränta och på så sätt få en möjlighet till avkastning på pengarna eller ta ut dem litet i taget.

Prisras en risk

Samtliga långivare tar ut en ränta på lånet och några tar också ut en uppläggningsavgift. Det är viktigt att ställa höga krav på informationen från långivaren så du är fullt införstådd med vad lånet kommer att kosta dig i slutändan, poängterar rådgivningsbyrån. Till exempel bör du kontrollera om räntan du får betala är avdragsgill och om den kan dras av varje år eller bara när lånet löses. De flesta seniorlån har en bestämd löptid. När den går ut ska du antingen betala tillbaka lånet eller förnya det.

– I värsta fall, om du belånat till max och råkar ut för ett prisras på fastigheter kan du hamna i en situation där du måste sälja för att betala lånet, konstaterar Nordquist.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!