Ju fler kockar, desto sämre soppa? Klart är att Sveriges restauranger sökte 1280 kocktjänster under januari.
Ju fler kockar, desto sämre soppa? Klart är att Sveriges restauranger sökte 1280 kocktjänster under januari. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Efter momssänkningen – nu vill krogarna anställa fler

I januari annonserades 3867 restaurangjobb i Sverige. Det är en ökning med 36 procent mot under samma period förra året.


Sänkt moms

Den 1 januari 2012 sänktes momsen på restaurang- och cateringtjänster, från 25 procent till 12 procent.

Enligt regeringen är syftet att öka sysselsättningen och att restaurangpriserna ska sjunka. I budgeten har regeringen räknat med att sänkningen kostar 5,4 miljarder kronor i år.

Den sänkta restaurangmomsen har inte resulterat i nämnvärt billigare krogmat, men den kan ha fått effekt för krogarnas vilja att anställa mer personal. Sveriges restauranger sökte under januari mer personal än på många år.

Under årets första månad annonserades 3867 restaurangjobb jämfört med 2833 under motsvarande period 2011. Det är en ökning med 36 procent, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

– Det stämmer väl överens med de signaler vi får från våra medlemmar. Många har fokuserat på att anställa fler, säger Eva Östling Ollén, vd på Sveriges hotell- och restaurangföretagare, till DN.

Men att fler jobb annonseras ut säger ingenting om hur många personer som verkligen har fått jobb. Sänkningen av restaurangmomsen har kritiserats för att inte vara en jobbskapande åtgärd. Och ungdomsarbetslösheten är fortsatt oförändrad på cirka 22,9 procent.

/
/
/
/
/
/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!