Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
262
reaktioner idag

Mordvågen i Malmö kopplas till blufföretag

Enligt källor kan flera av morden i Malmö kopplas till internetrelaterade blufföretag och ekonomiska bedrägerier.

Här sköts 36-åringen ner. Mordet var det första av nio i Malmö mellan maj 2011 och januari 2012.

Den 1 februari sköts en 48-årig man till döds på Fosievägen i Malmö. Mordet var det tionde som drabbat staden sedan i maj 2011.

48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Mordet är ett av tio som skakat Malmö sedan i maj.

Tio mord sedan i maj 2011, men polisen har endast lyckats gripa fyra personer misstänkta för ett av dem. Nu kan man dock vara motivbilden på spåren. Enligt initierade källor till TT ska minst fyra av mordoffren ha kopplingar till blufföretag som ägnar sig åt att lura småföretagare.

– Vi går inte in på vilka spår vi arbetar efter, säger operative chefen för länskriminalen i Skåne Börje Sjöholm, till TT.

En av de skjutna ska till exempel ha lurat en av branschens huvudmän på en stor summa pengar. I Sverige finns det mellan 50 och 60 blufföretag, varav de största återfinns i Malmöområdet. Företagen lurar småföretagare med hjälp av trakasserier och får dem att betala för tjänster de inte bett om.

De som vägrar betala blufföretagens påhittade fakturor hotas med kronofogden. Enligt Svensk Handel omsätter blufföretagen 1,2 miljarder kronor årligen. Och polisen tror att konflikterna i Malmös undre värld kan ha kopplingar till dessa företag.

– Personerna bakom dessa företag lever ett mycket farligt liv. Så sent som i augusti förra året mördades en man med anknytning till ett tongivande blufföretag av konkurrenter i Thailand, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till TT.

Mer:

"Golarbråket" startskott för mordvågen i Malmö?