Omkring 30 000 fall om året skickas vidare till åklagare efter förhör och provtagningar...
1 av 5
Omkring 30 000 fall om året skickas vidare till åklagare efter förhör och provtagningar... - Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
... som senare dömdes till två och ett halvt års fängelse. Nu vill åklagaren i fallet att straffet ska skärpas och har därför tagit upp ärendet på nytt.
2 av 5
... som senare dömdes till två och ett halvt års fängelse. Nu vill åklagaren i fallet att straffet ska skärpas och har därför tagit upp ärendet på nytt. - Foto: Hans Runesson / SCANPIX
... men många av fallen når inte längre än så.
3 av 5
... men många av fallen når inte längre än så. - Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
Uppdrag Granskning träffar två män som gång på gång tagits på bar gärning för rattfylla, men som slipper undan utan straff.
4 av 5
Uppdrag Granskning träffar två män som gång på gång tagits på bar gärning för rattfylla, men som slipper undan utan straff. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
I somras omkom en tvåårig flicka efter att ha blivit påkörd av en rattfull man...
5 av 5
I somras omkom en tvåårig flicka efter att ha blivit påkörd av en rattfull man... - Foto: Hans Runesson / SCANPIX

Rattfyllon grips - men slipper straff

Uppdrag Granskning kan nu avslöja hur flera åklagare väljer att aldrig väcka åtal - trots att föraren erkänt grovt raffylleri.


Rattfull körde ihjäl tvåårig flicka

I somras körde en 38-årig rattfull man ihjäl en tvåårig flicka i Småländska Rydaholm. Mannen dömdes senare till två och ett halvt års fängelse - men åklagaren yrkar på högre straff.

Tvärtemot många andra åklagare så menar han att straffen måste skärpas och har därför yrkat på att fallet med 38-åringen ska omprövas.

Trots att polisen rapporterar in rattfyllerister var 20:e minut, dygnet runt och året om, slipper flera av dem undan utan straff.

Uppdrag Granskning träffar två män som flera gånger blivit tagna av polis för grova rattfyllor - men efter det har inget hänt. Trots att männen tagits på bar gärning och erkänt sig skyldiga har de släppts fria.

– Jag är ju glad. Men det sticker nog i ögonen på många andra, säger en av dem.

Går fria tack vare åtalsunderlåtelse

Anledningen är att åklagaren fattat beslut om åtalsunderlåtelse. Det handlar om fall där männen redan är dömda till skyddstillsyn. Om de begår brott under tiden de står under skyddstillsyn så händer inget om brottet anses vara mindre grovt än det första.

På åklagarmyndigheten försvarar man sig med att man "ska följa praxis och de lagar som finns". Man tycks inte tänka på den livsfara för andra som rattfulla människor innebär.

Frivården omedvetna om brotten

När en person står under skyddstillsyn är det frivården som ska se till att personen kommer bort från sitt kriminella leverne och inte återfaller i brott. Problemet är bara det att frivården aldrig får reda på de brott som begåtts om åklagaren väljer att inte väcka åtal. Vilket åklagaren i flera fall väljer att inte göra.

Efter att Uppdrag Granskning påtalat detta menar frivården att man nu vill se en ändring och ta del av alla fall, även de som åklagaren väljer att strunta i.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!