EU:s Smittskyddsinstitut utreder fortfarande effekterna av vaccineringen.
1 av 2
EU:s Smittskyddsinstitut utreder fortfarande effekterna av vaccineringen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Sveriges var bäst i världen på att vaccinera mot Svininfluensan.
2 av 2
Sveriges var bäst i världen på att vaccinera mot Svininfluensan. - Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX

Massvaccineringen räddade bara sex svenskar

60 procent av Sveriges befolkning vaccinerades mot Svininfluensan. Trots det hade vi ett lika lågt dödlighetstal som Tyskland - där bara 8 procent vaccinerades. Och nästan samma som Polen - där ingen vaccinerades.


En av de dyraste kampanjerna någonsin

Den hysteriska massvacineringen mot Svininfluensan under 2009 är den största vaccinationsinsatsen i Sverige någonsin. Pandemikampanjen var en av de absolut dyraste insatserna i svensk sjukvård någonsin. För att räkna ut kostnaderna och fatta beslut om nya läkemedel eller behandlingsmetoder ska införas i den svenska sjukvården beräknas något som heter Qaly (kvalitetsjusterat levnadsår), det vill säga kostnaden relaterad till vunnen hälsa.

Ett Qaly på 500000–600000 kronor utgör en tröskel, över denna nivå bedöms insatsen inte vara för dyr med andra ord.

Massvaccineringens Qaly var 1,3 miljoner, dubbelt så mycket som anses samhällsekonomiskt acceptabelt och då är inte de skenande kostnaderna för narkolepsibarnen inräknade, skriver Svenska Dagbladet.

SVERIGE. 60 procent av Sveriges befolkning vaccinerades mot svininfluensan, vilket var mest och bäst i hela världen. Men nu, två år senare, visar det sig att massvaccineringen bara räddade sex liv. Och att det är stora skillnader mellan de olika länderna inom EU, där vissa inte vaccinerades alls.

– Det viktigaste vi måste göra nu är att jämföra utfallet av olika vaccineringsstrategier i olika länder, sa Göran Stiernstedt, medicinskt ansvarig på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) när pandemiinsatserna blåstes av, till Svenska Dagbladet.

De nordiska länderna, Sverige, Norge, Finland och Island låg i europatopp med 45 procent eller mer. Medan stora EU-länder som Tyskland, Frankrike och Italien låg under 10 procent av befolkningen. Delvis berodde det på det låga intresset från människor att ställa upp men också på att man hade en uttalad inriktning på riskgrupper.

Polen blev dock det land som uppmärksammades mest då de inte köpte in något vaccin alls. Landets hälsominister infektionsläkaren Ewa Kopacz riktade stark kritik mot bland annat vaccinföretagens hårda krav.

– Jag tog det ansvaret att inte vaccinera som politiker och som läkare, förklarade hon vid ett möte i EU-parlamentet.

För att se effekten av vaccineringen kollar man på antalet döda i respektive land. En vanlig metod man brukar använda sig av för att jämföra med andra länder är antalet fall per 100 000 invånare.

Och trots den stora skillnaden i hur stor del av befolkningen som vaccinerades skiljer sig dödstalen inte så mycket.

Sverige hade 0,31 per 100 000, med våra 60 procent vaccinerade som Tyskland med sina 8 procent. Jämför man det med Polen som hade ett dödlighetstal på 0,47, ligger de också i den undre delen av tabellen med Sverige.

Men på EU:s smittskyddsinstitut ECDC, som ligger i Stockholm, har man inga svar på varför det skiljer så lite.

– ECDC utreder fortfarande och vi har inga svar ännu, förklarar Johan Giesecke, forskningschef på ECDC, till Svenska Dagbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!