"Tanjas spålinje" kopplar vidare till "Isak" som säger åt den unga kvinnan att hon bör ha sex.
1 av 3
"Tanjas spålinje" kopplar vidare till "Isak" som säger åt den unga kvinnan att hon bör ha sex. - Foto: Faksimil annons
"Sofia" på "Ring Viktoria" avbryter sessionen med att springa iväg och prata i mobilen, medan samtalskostnaden tickar på.
2 av 3
"Sofia" på "Ring Viktoria" avbryter sessionen med att springa iväg och prata i mobilen, medan samtalskostnaden tickar på. - Foto: Faksimil annons
"Brandon" på "Niha från Indien" låter nyvaken och fruktansvärt ointresserad av kunden.
3 av 3
"Brandon" på "Niha från Indien" låter nyvaken och fruktansvärt ointresserad av kunden. - Foto: Faksimil annons

Bluffmakarna - så lurar sierskorna rådvilla kunder

NYHETER24 REPORTAGE DEL 1. För 19,80 kronor i minuten lovar de dig att spå din framtid, att de finns där för dig och att du kan lita på dem. Trots det får du olika tolkningar beroende på vem du ringer.


Nyheter24 granskar spålinjerna

Var och vartannat svenskt magasin innehåller annonser för spålinjer och på nätet finns en mängd olika varianter på linjer att ringa. 

Det har visat sig att var tredje kvinna och var sjunde man tror på det övernaturliga, samtidigt som polisen i flera fall använder sig av medium för att få hjälp att lösa brott. Människor som vill ha råd, hjälp och är i behov av tröst är villiga att betala höga summor för att få lyssna på vad sierskan har att säga.

Men kan man lita på vad som sägs? Vem är egentligen personen bakom den lugna rösten?

Nyheter24 granskar sierskor och spålinjer i en reportageserie på fem delar.

De utvalda annonserna är tagna från en och samma annonssida i ett av Sveriges största modemagasin.

Alla nummer är olika, och enligt annonserna säger de sig leda till olika, enskilda personer med olika inriktningar. Men alla nummer kopplas till samma personer.

När Nyheter24 försöker ta reda på vem som ligger bakom linjen så visar det sig vara näst intill omöjligt. Annonserna leder till olika boxadresser på olika platser i Sverige och på nummerupplysningen hänvisas numren till ett it-bolag.

Det visar sig senare att det är en enskild person som lägger in alla annonser. En person som tjänar nästan en miljon kronor om året, men som saknar adress.

– Problemet är att det inte är kul om du inte har sex. Har du haft sex?

Han kallar sig för Isak. Det kostar 19,80 kronor i minuten att ringa honom. Jag låter bekymrad, tystnar och vill inte svara på frågan. Han frågar igen, jag svarar ja.

Jag utger mig i det här fallet för att vara en deprimerad 24-årig kvinna som tröttnat på att vara ensam. Som vill veta om jag kommer att träffa en pojkvän, eftersom alla vänner redan har förhållande. Isak skrattar. Säger att jag behöver binda mig med en man.

Konsten att spå någon som inte finns

Var tredje kvinna och var sjunde man tror på spöken och det övernaturliga är inte bara närvarande i TV4 Plus-program. I flera fall använder polisen medium och via dyra teletjänster kan vem som helst få kontakt med sierskor som med samma "övernaturliga" förmåga spår ens framtid.

Undertecknad utger sig för att vara någon annan, för att testa om sierskornas svar stämmer överens. Vi kan börja med att konstatera att ingen av dem tvekar en sekund på att spå en person som egentligen inte finns.

Olika nummer – samma personer

De är medium, tarotläsare, sierskor, spåmän och spåtanter. Men för enkelhetens skull kallar vi dem för sierskor. Numren är utvalda på måfå, från en annonssida i ett av Sveriges största modemagasin.

Det är ”Ring Viktoria”, ”Tanjas spålinje”, ”Indiana spålinje”, ”Prata med mediumet Niha från Indien” och ”I-Ching”. Alla har olika nummer, säger sig spå i olika konster och annonseras som att de går till en enskild person. Men jag blir aldrig kopplad till ”Viktoria”, ”Tanja” eller ”Niha”. Det är samma personer på varje linje. En långsam presentation och därefter möjligheten att välja valfri sierska.

”Du är lite blyg när det gäller killar”

Enligt sierskorna kommer jag att träffa en man innan sommaren. Beskrivningen av honom varierar dock. Ibland är han blond, ibland är han mörkhårig. Någon säger att han är tränare på Friskis och Svettis, en annan att han gillar att mecka med bilar och har hund.

Isak säger åt mig att "sluta vara arg på männen". Jag har inte yttrat ett ord om att jag skulle vara arg på någon. Medan Sofia säger att jag är blyg, Brandon att jag inte vågar lita på killarna och Catrina att jag är svårflörtad. Allt sägs utan att jag får en chans att yttra mig. Det är liksom bara att tacka och ta emot av livsvisdomen.

Brandon hävdar att jag tidigare haft det jobbigt med kärleken men att jag kommer träffa en kille, som visserligen är upptagen, men att vi kommer att bli tillsammans ändå. Lotta säger åt mig att förbereda mig så att ”det inte blir så tokigt som i tidigare relationer”. Ingen av dem frågar dock om mina tidigare relationer.

Alla tycks tro på den påhittade 24-åriga kvinnan.

300 kronor per samtal

Sierskorna pratar fruktansvärt långsamt, men trots det är det omöjligt att avbryta. Varje samtal landar på omkring 15 minuter, vilket motsvarar ungefär 300 kronor.

Det är mycket babbel. Vid ett tillfälle ringer spåtantens mobil i bakgrunden och hon avbryter samtalet för att svara, men återkommer snart igen. Här sitter en ledsen person och vill få råd om framtiden – och betalar dessutom dyrt för det – men hon springer iväg och snackar i mobilen. Hade hon haft övernaturliga förmågor hade hon förstått att personen hon pratar med blir irriterad.

Efter att ha blivit spådd i sammanlagt en och en halv timme, till en kostnad på omkring 1 500 kronor, så har min uppdiktade 24-åriga kvinna knappast fått valuta för sina pengar. Mer en personbeskrivning som inte stämmer och en uppmaning att ha sex.

Läs mer i nästa del då Nyheter24 ringer upp och konfronterar de så kallade sierskorna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.