Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis sågar användningen av sierskor: "Har inte hittat ett halmstrå en enda gång"

- 20/02/2012, 09:27 -
I vintras tog värmlandspolisen hjälp av en sierska för att hitta en försvunnen person...
1 av 5

I vintras tog värmlandspolisen hjälp av en sierska för att hitta en försvunnen person...

Cheryl Gerber / SCANPIX

Trots det går åsikterna isär hos polisen. En del menar att det inte skadar att ta hjälp...
2 av 5

Trots det går åsikterna isär hos polisen. En del menar att det inte skadar att ta hjälp...

Agnes Wikmark / SCANPIX

... något som visade sig vara helt lönlöst.
3 av 5

... något som visade sig vara helt lönlöst.

Fredrik Persson / SCANPIX

Expolischefen Tommy Lindström avfärdar sierskorna som "hokus pokus".
4 av 5

Expolischefen Tommy Lindström avfärdar sierskorna som "hokus pokus".

Anders Wiklund / SCANPIX

... medan andra menar att det är "idioti".
5 av 5

... medan andra menar att det är "idioti".

... medan andra menar att det är "idioti".

NYHETER24 REPORTAGE. DEL 3. I flera fall har polisen tagit hjälp av sierskor för att lösa brottsfall. Vissa poliser använder sierskorna efter påtryckningar från anhöriga - medan andra är skarpt kritiska.

I december uppdagades det att Värmlandspolisen tagit hjälp av en sierska för att hitta en försvunnen man i Torsby. Enligt sierskan skulle han befinna sig intill ett blått hus med vita fönster. Polisen skickade iväg bilar för att leta - vilket skulle visa sig vara fruktlöst.

Värmlandspolisen är uppenbarligen inte ensamma om att anlita sierskor. Enligt kvinnan i Torsby-fallet är det en "tradition" som hon önskar ska leva vidare.

En av sierskorna på de spålinjer som Nyheter24 granskat påstår själv att hon brukar hjälpa polisen.

"Det där är ju vansinnigt"

Leif Hultman, pressinformatör hos Värmlandspolisen tror inte att de kommer använda sig av någon sierska igen.

– Det har väckt tillräckligt mycket uppmärksamhet. Det där är vansinnigt. De har inte hittat ett halmstrå en enda gång. Det fungerar inte, det vet vi ju, säger han till Nyheter24.

Han förklarar att sierskekontakterna i fallet med den försvunne mannen i det påstått blå huset berodde på påtryckningar från anhöriga. Eftersom anhöriga i många fall "griper efter varje halmstrå" för att hitta den som är försvunnen.

– Enligt släktingarna hade hon sagt att hon sett något jävla blått hus eller vad det var. Och så kommer de till oss och säger att gubben ska vara där och där, säger Hultman och fortsätter:

– För att lugna de här människorna så skickade vi en bil och tittade efter det där huset.

Meningarna går isär

Polisens åsikter om sierskor varierar. En del gör som släktingarna säger och lyssnar på sierskans råd, medan andra avfärdar det som trams.

Thomas Hertzberg, insatschef vid Värmlandspolisen, har tidigare sagt till DN att de "bearbetar allt som kommer in" även om han menar att vissa tips kan verka osannolika.

– Sierskor finns med ganska ofta när vi utreder försvunna personer. Många sierskor är offensiva och vänder sig till anhöriga.

Enligt Hertzberg kan man inte utesluta att spådomen någon gång kommer att träffa rätt. Han är heller inte främmade för att betala, om det visar sig att det kan ge resultat.

Tvärtemot vad kollegan Leif Hultman tycker.

– Det är ju dumheter det där. Det har ju aldrig fungerat någon endaste gång, säger han till Nyheter24.

Tvivelaktiga signaler

Att polisens meningar går isär kan tyckas märkligt. En del faller för anghörigas påtryckningar medan vissa säger blankt nej. Borde inte poliskåren vara enig i frågan?

Kan användandet av sierskor skada polisens förtroende?

– Ja, sådant leder till att allmänheten tappar förtroende för polisen, säger expolischefen Tommy Lindström, till Nyheter24.

Han tar upp exemplet med Helena-mordet i Mariefred.

– Jag skickade dit Rikskrims mordkommission. Då får jag ett samtal därifrån om att kriminalkommissarien sitter med de anhöriga och Saida och spådde på kartan över var Helenas kropp fanns. Då fick Rikskrim nog och ville åka hem.

Lindström menar att det finns en bred uppfattning hos allmänheten om att sierskor skulle kunna hjälpa till att lösa brottsfall. Något han tycker är "åt helvete fel".

– Det är hokus pokus, det får inte förekomma.