Socialdemokraternas Morgan Johansson jämför den senaste tidens rapportering om skjutningarna i Malmö och Göteborg med en actionfilm från Hollywood.
1 av 5
Socialdemokraternas Morgan Johansson jämför den senaste tidens rapportering om skjutningarna i Malmö och Göteborg med en actionfilm från Hollywood. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Beatrice Ask hävdar att en proposition om skärpt lagstiftning mot vapenbrott kommer inom kort.
2 av 5
Beatrice Ask hävdar att en proposition om skärpt lagstiftning mot vapenbrott kommer inom kort. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Morgan Johansson presenterade ett program över sju punkter med insatser
3 av 5
Morgan Johansson presenterade ett program över sju punkter med insatser - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
MP:s Maria Ferm vill ha en vapenamnesti redan nu.
4 av 5
MP:s Maria Ferm vill ha en vapenamnesti redan nu. - Foto: Svt Forum
Kent Ekeroth vill införa en en särskild lagstiftning som inspirerats av RICO-lagarna i USA.
5 av 5
Kent Ekeroth vill införa en en särskild lagstiftning som inspirerats av RICO-lagarna i USA.

S: "Det är som att kliva in i en amerikansk gangsterfilm"

Att den grova organiserade brottsligheten är ett nationellt problem som ska stävjas med skärpta vapenlagar var de flesta partier överens om i riksdagsdebatten.


Manifestation för kärlek

Samtidigt som riksdagsledamöterna debatterade lämnade den tidigare S-ledamoten Luciano Astudillo över 7 000 namnunderskrifter, som samlats in i Malmö, till justitieutskottet mot illegala vapen och organiserad brottslighet. Senare under fredagen kommer ytterligare en demonstration att genomföras i Malmö - denna gång för kärlek.

Bakom manifestationen står småbarnsföräldrarna Tony och Linda Bengtsson som börjar bli vana arangörer. De anordnade även en manifestation mot våld, vapen och droger i Lindängen 20 januari. Omkring tre hundra personer kom då men nu hoppas de att 10 000 Malmöbor kommer till Stortorget.

STOCKHOLM. Socialdemokraterna satte hård press på regeringen i fredagens debatt om den organiserade brottsligheten. Skärpt vapenlagstiftning, större utrymme för tullen i satsningen på att stoppa illegala vapen och möjligheten att telefonavlyssna de som misstänks för grovt vapenbrott, är några av förslagen som sossarna förde fram.

– När man har läst tidningarna den senaste tiden känns det som man kliver in i en amerikansk gangsterfilm, sa Morgan Johansson, Socialdemokraternas talesperson i rättsfrågor, i riksdagsdebatten.

"Organiserade brottsligheten ett nationellt problem"

Situationen i Malmö är inte unik. Den grova organiserade brottsligheten är snarare om ett nationellt problem. Och de flesta partierna var överens om att skärpt lagstiftning gällande vapenbrott är ett måste.

Socialdemokraterna, som tog initiativet till debatten, menar att behövs det mer politisk handlingskraft och att det är regeringen som måste leda den satsningen.

Miljöpartiets Maria Ferm riktade också kritik mot regeringen. Hon upprepade sitt budskap om en vapenamnesti och menar att det är oansvarigt av justitieminister Beatrice Ask att inte dra igång en sådan redan nu, men som regeringen har planerat till våren 2013.

– Miljöpartiet uppmanar regeringen att sjösätta en amnesti snarast i stället för våren 2013.

Men när det var Beatrice Asks tur redogörde hon för vad regeringen redan gör i stället för att lägga fram konkreta förslag om nya åtgärder. Något Morgan Johansson poängterade under debatten.

Enligt Ask kommer de dock lägga fram en proposition om hårdare straff för vapenbrott inom kort.

SD inspireras av RICO-lagarna

I debatten lanserade Sverigedemokraternas Kent Ekeroth flera förslag på åtgärder - med inspiration från USA:s RICO-lagar (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) som använts i New York för att komma åt maffians ledare.

– Principen bakom RICO är att man gör det brottsligt inte bara att begå enskilda brott utan även att deltaga i ett mönster av organiserad kriminalitet. På detta sätt kan man skapa möjligheter att lagföra även ledarna för nätverken, sa Ekeroth under debatten.

Förslaget kritiserade dock av Vänsterpartiets Lena Olsson som hävdade att det var tur att inte är SD som styr.

– Vi får tacka att Sverigedemokraterna inte styr landet. Det var inga förebyggande åtgärder alls i deras förslag.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!