Kvinnan bakom bluffsierskorna omöjlig att nå

- 21/02/2012, 09:48 -
Trots flera upprepade försök att få kontakt med kvinnan bakom spålinjerna...
1 av 4

Trots flera upprepade försök att få kontakt med kvinnan bakom spålinjerna...

Faksimil annons

13 annonser och tio telefonnummer...
2 av 4

13 annonser och tio telefonnummer...

Faksimil

... men inget som leder till kvinnan bakom företaget.
3 av 4

... men inget som leder till kvinnan bakom företaget.

Faksimil

... så vägrar hon återkoppla till Nyheter24.
4 av 4

... så vägrar hon återkoppla till Nyheter24.

Faksimil

NYHETER24 REPORTAGE. DEL 4. Kvinnan bakom spålinjerna tjänar omkring en miljon kronor om året, men saknar adress och det är näst intill omöjligt för kunderna att ta kontakt.

Efter att ha blivit spådd av och konfronterat de olika sierskorna så försöker Nyheter24:s reporter ta kontakt med bolagsinnehavaren bakom spålinjerna. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

Sierskorna vägrar berätta vad deras chef heter och hänvisar till olika boxadresser. Kollegor och styrelsemedlemmar lämnar ut telefonnummer där ingen svarar. Vem är personen bakom spålinjerna som lurar rådvilla människor?

Hon heter Ninewah Ankido och är 47 år men saknar helt folkbokföringsadress.

Restaurang som sysslar med "kroppsvård"

Nyheter24 har granskat spålinjer utifrån 13 annonser på en halvsida i ett av Sveriges största modemagasin. Tre av annonserna visar samma telefonnummer, under olika namn. Det visar sig att alla nummer leder till samma personer som jobbar under samma okontaktbara chef.

Numren leder samtliga till telefoniföretaget Icuri AB. Men där vill man inte lämna ut några uppgifter på vem man tecknat avtal med.

När Nyheter24 däremot kontaktar tidningen där vi från början hittat spålinjerna så får vi beskedet att företaget Borgholmskällan står bakom samtliga annonser.

Borgholmskällan står registrerat under "kroppsvård" hos skatteverket - men omnämns på andra ställen som en restaurang på Öland. På skatteverket vet man dock inget om någon restaurang på Öland, bara att det finns en boxadress någonstans i Örebro.

Intäkter på omkring en miljon kronor

Ninewah Ankido har tre företag, men enligt skatteverket bara intäkter från ett; Borgholmskällan. Enligt fjolårets deklaration var 2010 års taxerade inkomst 941 600 kronor - 84 kronor mindre än Borgholmskällans taxerade inkomster.

Bolaget betalar ut löner i varierande summor till 20 personer. Skatteverket vill dock inte lämna ut några uppgifter på vilka dessa 20 personer är eftersom det inte är offentliga handlingar.

När vi frågar var Ankido bor blir svaret; ingenstans.

Efter viss efterforskning lyckas vi trots allt få fram tre olika nummer till Ankido - två är inte längre i bruk och det tredje, som vi fått av styrelsemedlemmar i ett av hennes andra företag, svarar hon inte på trots att Nyheter24 söker henne gång på gång.

När vi ringer till Ankidos andra bolag, Assistansvalet Na AB, får vi prata med en kvinna som heter Maria.

– Ninewah sitter i möte, blir svaret.

Mötet tycks vara viktigt och pågå i evighet eftersom Ankido aldrig går att nå.

Maria bekräftar att Borgholmskällan är en restaurang, "jag har jobbat lite där", men vill inte kommentera några spålinjer.

Omöjligt för kunden att ta kontakt

På en platsannons från 2008 utfärdad av Borgholmskällan, hittar vi en e-postadress till "tarotkungen". Men svaret uteblir. Samma sak med övriga e-postadresser och telefonnummer. Hon vägrar helt enkelt att svara på några frågor om spålinjerna.

Det blir svårt för en missnöjd kund att kunna ta kontakt. Enda numren där någon svarar är de som kostar 19,80 kronor i minuten. Och där är det upp till anden att avgöra om denne är sugen att svara på frågor eller inte.