Den dömde 36-årige mannen är så kallad proscept till Hells Angels.
1 av 2
Den dömde 36-årige mannen är så kallad proscept till Hells Angels. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Kriminalinspekör Pia Classon, kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson och kammaråklagare Lina Schön på polisens presskonferens om att den 36-årige mannen med anknytning till Hells Angels åtalades för ett mord utanför Gnosjö när en man knivdödades vid en mc
2 av 2
Kriminalinspekör Pia Classon, kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson och kammaråklagare Lina Schön på polisens presskonferens om att den 36-årige mannen med anknytning till Hells Angels åtalades för ett mord utanför Gnosjö när en man knivdödades vid en mc - Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

"Han har dömt oss till en livstid av minnen och ilska"

Nu hoppas familjen till den mördade trebarnspappan på att den 36-årige Hells Angels-prospecten får sitt straff skärpt med ytterligare fem år.


Bevisen som fällde 36-åringen

Enligt polisen fann de mordvapnet, en kniv, i närheten av mordplatsen. Vid en undersökning av kniven på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har man hittat blod från målsäganden på knivbladet.

På knivskaftet har man funnit DNA-spår från den tilltalade 36-åringen. SKL har vid sin undersökning av däcken på målsägandens bil funnit DNA-spår från målsäganden i snittet på ett av däcken.

Detta innebär att samma kniv använts för att först sticka trebarnspappan i bröstet och därefter i bilens däck.

Händelseförloppet var kortvarigt och ett vittne har uppskattat det till ca 15 sekunder. Det mycket snabba händelseförloppet har lett till slutsatsen att samma person, dvs. den tilltalade, höll i kniven hela tiden, menar tingsrätten.

Mannen dömdes till 12 års fängelse. En dom som nu överklagats till hovrätten

JÖNKÖPING. – Han har dömt barnen och oss andra till en livstid av minnen och ilska. Det är fan i mig inte mer än rätt att han också får livstidsdom. Han har inte rätt att komma ut efter åtta år (tre fjärdedelar av de utdömda tolv), säger Lis Bergman, vän till den mördade trebarnspappan och nyckelvittne i rättegången i High Chaparall-målet, till Nyheter24.

Domen på 12 års fängelse för det brutala knivmordet är för lite för den 36-årige HA-prospecten, anser familjen som nu har överklagat till Hovrätten. Tillsammans med målsägandebiträdet Lars Brandel yrkar de nu på 17 års fängelse och utökat skadestånd - då de anser att även Lis Bergman har rätt till skadestånd.

– Familjesituationen är särartad där den avlidne levde med en sambo på vardagarna och på helgerna levde han med Lis Bergman, som han kallade för sin tvillingskäl och hennes barn kallade honom för pappa. Så det finns två familjekonstellationer att ta hänsyn till, säger Lars Brandel till Nyheter24.

Vad tycker ni om strafflängden?

– När det är konstaterat av tingsrätten att det här är ett mord och att det har varit ett stort antal HA-medlemmar på plats finns det utrymme för en skärpning av straffet. Vi yrkade 17 års fängelse i tingsrätten och kommer hålla fast vid det.

Delar av familjen vill ha livsstid. Hur resonerade ni där?

– Visst är det ett alternativ. Livstid är förbehållet de allra grövsta morden och därför lägger vi det inte där. Det är ett grovt mord men inte så pass grovt, säger målsägandebiträdet och fortsätter:

– 46 procent av tingsrättens domar ändras av hovrätten, dock inte bara i förhöjande riktining, så det finns grund för yrkande.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!