Prins Daniel meddelade på presskonferensen att Kronprinsessan och den nya prinsessan mådde strålande.
1 av 5
Prins Daniel meddelade på presskonferensen att Kronprinsessan och den nya prinsessan mådde strålande. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Prins Daniel berättade att det blev en prinsessa som vägde 3 280 gram och är 51 centimeter lång. En rörd Daniel rörde det svenska folket som hyllade honom på Twitter.
2 av 5
Prins Daniel berättade att det blev en prinsessa som vägde 3 280 gram och är 51 centimeter lång. En rörd Daniel rörde det svenska folket som hyllade honom på Twitter.
Här är första bilden på kungabarnet tillsammans med sina föräldrar.
3 av 5
Här är första bilden på kungabarnet tillsammans med sina föräldrar. - Foto: Kungahuset/Hovet
Kungen meddelade namnet till svenska folket. Vid sin sida hade han prins Carl Philip.
4 av 5
Kungen meddelade namnet till svenska folket. Vid sin sida hade han prins Carl Philip. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Namnet Estelle har franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna.
5 av 5
Namnet Estelle har franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Namnet avslöjat: prinsessan Estelle

Den nyfödda prinssesan fullständiga namn är Estelle Silvia Ewa Mary.


Oddsen

Så här trodde spelbolagen:

Betsson: Kristina 4,95, Märta 4,95, Désirée 6,95, Ingrid 6,95, Eleonora 10, Silvia 17,5, Fredrika 17, Birgitta 14,5, Margaretha 14,5, Madeleine 30, Hedvig 20, Magdalena 25, Karin 25, Ulrika 29, Anna 40.

Unibet: Alicia 5, Désirée 6,50, Astrid 7,50, Ingrid 10, Christina 12, Alice 15, Josefine 15, Lilian 15, Maj 15, Sofia 15, Eleonora 18, Margaretha 20, Silvia 25, Birgitta 40, Ulrika 50, Charlotta 55.

STOCKHOLM. På fredagen meddelade kungen under konseljen på Stockholm slott att kronprinsessan Victoria och prins Daniels dotter kommer att heta Estelle Silvia Ewa Mary.

– Det är lyckad stund för oss hela familjen, sa kungen när han meddelade beskedet.

Uppdraget utfördes traditionsenligt av kungen och det blev alltså inte som spelarna på bettingbolagen trodde. Där Kristina, Märta och Alice hade lägst odds. Förstanamnet Estelle har prinsessan gemensamt med Estelle Bernadotte, gift med greve Folke Bernadotte.

Det gör prinsessan Estelle till både bärare av ett släktnamn och ett namn med anspelning på familjens franska ursprung. Silvia får hon efter mormor, drottningen, men hon är också namne med Danmarks kronprinsessa Mary.

Enligt den statistiska centralbyrån finns det 1 217 kvinnor som har förnamnet Estelle. Av dessa har 604 namnet Estelle som tilltalsnamn. Hennes namnsdag är den 15 augusti sedan 2001.

Vid pressträffen meddelade också kungen att Victora, Daniel och den nyfödda prinsessan Estelle nu vill ha en stund för sig själva.

– De vill, som alla bebisföräldrar ha en tid tillsammans och njuta av sitt barn på rätt sätt, sa kungen.

Fredagen började med en vittnesbekräftelse på Haga slott där prinsessan inspekterades av statsminister Fredrik Reinfeldt, riksmarskalken Svante Lindqvist, talman Per Westerberg och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister.

Efter vittnesbekräftelsen hölls en konselj på kungliga slottet. Den följdes sedan av salutering och tacksägelsegudstjänst.

Prinsessan Estelle kommer att bli Hertiginna av Östergötland. Här kan du läsa mer om tradition och praxis vid kunglig födsel.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.