En mörk syn på Sverige tycks prägla många av SD-sympatisörerna.
1 av 4
En mörk syn på Sverige tycks prägla många av SD-sympatisörerna. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Den största anledningen till att man sympatiserar med SD är invandringspolitiken.
2 av 4
Den största anledningen till att man sympatiserar med SD är invandringspolitiken. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Det finns en stor benägenhet bland sympatisörerna att demonstrera.
3 av 4
Det finns en stor benägenhet bland sympatisörerna att demonstrera. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
62 procent tyckte att politik är ett effektivt sätt att hantera frågor. 14 procent tyckte att våld är legitimt.
4 av 4
62 procent tyckte att politik är ett effektivt sätt att hantera frågor. 14 procent tyckte att våld är legitimt. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX

Här är SD-sympatisörernas åsikter

En ny undersökning avslöjar hur några av Sverigedemokraternas sympatisörer tycker. En låg tilltro till andra människor och ett bevarande av svensk kultur är några kännetecken.


Om undersökningen

Under sommaren 2011 gjorde den brittiska tankesmedjan Demos en enkätundersökning bland medlemmar i olika Facebookgrupper med anknytning till högerpopulistiska partier i Europa. Under tre veckor fick 16 000 medlemar i Sverigedemokratiska facebookgrupper möjlighet att svara. Av dessa har 567 personer svarat. Deras svar kom in och sammanställdes i delrapporten "Populism in Europe: Sweden". Undersökningen finansierades av stiftelsen Open Society Foundation.

En mörk syn på Sveriges framtid och ett bevarande av den svenska kulturen och identiteten. Det är två saker som kännetecknar sverigedemokraternas sympatisörer. Uppgifterna kommer från en undersökning gjord av den brittiska tankesmedjan Demos som Expo har publicerat. Via Facebook har 567 medlemmar i sverigedemokratiska grupper fått svara på frågor. Framför allt finns det en anledning till att väljarna söker sig till partiet, den svenska invandringspolitiken.

Enligt undersökningen anser väljarna anser att det finns hot utifrån som utgör en risk mot den svenska kulturen, framför allt mångkulturen och islamistisk extremism. Bland partiets sympatisörer finns det dessutom en extremt låg tillit till andra människor.

Sverigedemokraterna menar dock att undersökningen är helt felaktig och kraftigt missvisande.

– Vi tycker inte det är seriöst att göra en undersökning baserat på Facebook-anhängare. Dessutom var svarsfrekvensen så pass låg att det inte är en statistisk godtagbar undersökning, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin till Nyheter24.

– Dessutom stämmer inte siffrorna med den korrekta statistik vi har tillgång till för vår Facebook-grupp, fortsätter han.

Även om Sverigedemokraterna inte ser undersökningen som seriös så finns det en sak i undersökningen som de bekräftar: punkten om den svenska invandringspolitiken.

– Det är väl troligt att just den grejen stämmer till stora delar, men det är inte en slutsats som jag drar från undersökningen, utan från andra erfarenheter, säger pressekreteraren.

Stämmer det att många sd-sympatisörer ser ett hot utifrån i mångkultur och islamistisk extremism?

– Det kan jag inte kommentera eftersom jag inte ser undersökningen som seriös, säger Eric Myrin.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!