Pastorn flydde under dödshot från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige...
1 av 3
Pastorn flydde under dödshot från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige... - Foto: David Guttenfelder / SCANPIX
... trots det verkställdes utvisningen natten till fredagen.
2 av 3
... trots det verkställdes utvisningen natten till fredagen.
Pastor Jean Kabuidibuidi greps enligt Stefan Swärd så fort han anlände till flygplatsen i Kongo. Sedan ska ha han utsatts för misshandel och dessutom inte fått något att äta på flera dagar.
3 av 3
Pastor Jean Kabuidibuidi greps enligt Stefan Swärd så fort han anlände till flygplatsen i Kongo. Sedan ska ha han utsatts för misshandel och dessutom inte fått något att äta på flera dagar. - Foto: Privat

Pastor Jean gripen, misshandlad - och fritagen

Han utvisades till Kongo där han förföljts för sina regimkritiska åsikter. Jean Kabuidibuidi greps så fort planet landat.


Tre utvisningsförsök

Pastor Jean Kabuidibuidi är från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige, där han driver en egen pingstförsamling i Stockholm.

Han flydde från Kongo efter att ha blivit dödshotad när han mitt under brinnande inbördeskrig i predikningar kallat regimen för mördare.

Han har sammanlagt suttit inspärrad på migrationsverkets förvar i Märsta och Flen i över 130 dagar. Han har varit med om tre tidigare utvisningsförsök, där alla stoppats.

KINSHASA. Pastor Jean Kabuidibuidi, som utvisades från Sverige till Demokratiska Republiken Kongo natten till fredagen, greps så fort han anlände till sitt hemland. Därefter ska han ha misshandlats i ett slags fängelseliknande förvar innan någon fritog honom natten till söndagen.

Stefan Swärd, pastor på Elimkyrkan i Stockholm och en av de som engagerat sig i fallet "Pastor Jean", tror att han är i någorlunda säkerhet.

– Det verkar som och jag hoppas att det är människor som vill honom väl som fritagit honom, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi jobbar på att få honom till den svenska ambassaden i Kinshasa, men det är inte så enkelt.

Ska skicka in ansökan om att anställa Jean

Swärd försökte redan innan utvisningen att få Migrationsverket att ändra sig genom att erbjuda sin kongolesiske kollega ett jobb på Elimkyrkan. Strikta regler satte dock stopp då det är mycket komplicerat att skifta mellan rollen som flykting och arbetskraft när det gäller att få rätt att stanna i Sverige.

Nu när pastor Jean är i sitt hemland kan dock möjligheterna vara större - om han får ut ett pass. Stefan Swärd ska i varje fall skicka in en ny ansökan till myndigheterna under måndagen.

– Han kan börja arbeta hos oss i morgon om det är så, säger han.

"Allmänna situationen ingen grund för asyl"

Fler och fler har mejlat och skickat brev till Migrationsverket efter utvisningen för att ifrågasätta hur en regimkritiker som förföljts kan skickas tillbaka till sitt hemland. De har mötts av samma svar:

"Migrationsverket anser att den allmänna situationen i Demokratiska Republiken Kongo inte utgör grund för asyl. En individuell bedömning måste därför göras i varje enskilt ärende. Om handläggningen visar att personen inte behöver skydd beviljas ej asyl i Sverige".

 

På söndagskvällen sände Jean Kabuidibuidi live via Bambuser och en knackig telefonlinje. Lyssna på klippet här:

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

Klart med regelverk för framtida mediestöd

Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.

Eslövspappan: "Hon har blivit instruerad"

Eslövsflickans berättelse om hur hon hållits inspärrad i en tvättstuga är påhittad, hävdar hennes pappa. Han menar att hon har fått instruktioner. Han säger också att det var rädsla för en orosanmälan som gjorde att flickan inte tidigare fick vård.

Brister hos socialen – missar att betala in hyra

Många socialtjänster i landet missar att betala in hyran i tid – trots att de åtagit sig att hjälpa personer med det, rapporterar Hem & hyra.

Fem nya återvändandecenter på plats

Migrationsverket har under hösten fått fram fem återvändandecenter med totalt 650 platser för personer som fått avslag på sin asylansökan. Hittills är det en mycket liten del av alla som fått ett utvisningsbeslut som kan få plats där.

Iran lämnar klimatmöte i protest mot Israel

1 timme sedan
Irans delegation har i protest lämnat ett möte där Israel deltog under COP28 i Förenade arabemiraten.