Resultatet av experimentet. En bild som mannen laddade upp på internet - där han också frågade efter hjälp.
1 av 3
Resultatet av experimentet. En bild som mannen laddade upp på internet - där han också frågade efter hjälp. - Foto: PRIVAT
Fallet med 31-åriga Richard Handl som försökte bygga en kärnreaktor i hemmet har väckt stor uppmärksamhet.
2 av 3
Fallet med 31-åriga Richard Handl som försökte bygga en kärnreaktor i hemmet har väckt stor uppmärksamhet. - Foto: Faksimil 24 HD
Nu menar polisen att misstankarna mot Handl svalnat.
3 av 3
Nu menar polisen att misstankarna mot Handl svalnat. - Foto: Faksimil 24 HD

Utredningen fortsätter i fallet kärnkraftsmannen

Misstankarna har dock svalnat mot 31-åringen som försökte bygga en egen kärnreaktor.


"Nu håller jag mig till teorin"

Fallet med 31-årige Richard Handl väckte stor uppmärksamhet på flera håll i världen, bland annat intervjuades han av BBC.

Själv tycker han att det var jobbigt i början, men menar att han i dagsläget inte tänker speciellt mycket på utredningen. Polisuniformen som beslagtogs köpte Handl för flera år sedan på UFF, och tycker att det är konstigt att polisen hängde upp sig så mycket på just den.

Planerna på ett kärnreaktor har han dock lagt på hyllan.

– Nu håller jag mig till teorin. Jag läser mycket på internet, men håller inte på med några experiment längre, säger han till HD.

ÄNGELHOLM. I somras försökte sig 31-åriga Richard Handl på att bygga en kärnreaktor hemma i köket. Det tog dock inte lång tid förrän polisen tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten gjorde tillslag mot lägenheten.

Handl valde själv att kontakta Strålsälerhetsmyndigheten om sitt lilla projekt - vilket ledde till att han greps. Gripandet gjordes omkring tiden för terrordåden i Norge, något som fick konsekvenser för utredningen.

– Eftersom vi bland annat beslagtog en polisuniform i lägenheten var vi väldigt försiktiga till en början. Det var därför vi inte gick ut med någon information till pressen, säger polisens utredare Tommy Hjorthagen, till HD.

Misstankarna har lagt sig

Nu menar polisen att misstankarna mot 31-åringen inte längre är lika allvarliga och man tror inte längre att han hade något ont uppsåt med projektet.

Hittills har utredningsarbetet handlat om att analysera de ämnen som togs i beslag i somras. På Strålsäkerhetsmyndigheten vill man inte gå in på några detaljer men menar att en del av de radioaktiva ämnena är "tillståndspliktiga".

Unik utredning

Åklagaren vill ännu inte spekulera i huruvida åtal kommer att väckas eller om det endast bli straffföreläggande, men säger till HD att besked kommer att lämnas om några månader.

Hos polisen är utredningen kring kärnreaktorn något helt nytt.

– Den är väldigt unik. Jag har varit polis i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Vi har fått ta in mycket experthjälp. Jag själv har lärt mig mycket om kärnkraft under tiden, säger Tommy Hjorthagen till HD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.