Här går det fortast att få ambulans

- 01/03/2012, 15:22 -
Västerbottens län ligger i botten sett till responstiden.
1 av 3

Västerbottens län ligger i botten sett till responstiden.

Janerik Henriksson / SCANPIX

I Åsele däremot tar det omkring en halvtimme innan ambulansen når fram.
2 av 3

I Åsele däremot tar det omkring en halvtimme innan ambulansen når fram.

Johan Nilsson / SCANPIX

Ringa efter ambulans? Du får hjälp snabbast om du bor i Tranås.
3 av 3

Ringa efter ambulans? Du får hjälp snabbast om du bor i Tranås.

Bertil Ericson / SCANPIX

Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting visar att väntetiden för att få en ambulans skiljer sig väsentligt beroende på var i landet man bor.

En av Sveriges minsta kommuner, Åsele med 3 000 invånare, har förlorat sin ambulans. Uppdrag Granskning rapporterade om hur invånarna kämpat för att försöka behålla den trygghet ambulansen innebär - men misslyckats.

Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL visar att tidsskillnaden för att få en ambulans är stor beroende på var i landet man bor.

Åsele hamnar numera i botten - där är den beräknade responstiden (tiden det tar från larm till att ambulansen är på plats) ligger på 32,2 minuter. Näst sist hamnar Bjurholm på 30,3 minuter. Båda kommunerna tillhör Västerbottens län - som är det län i landet där det tar längst tid att få hjälp.

Tranås toppar

Kommunen där invånarna kan känna sig mest trygga är Tranås i Jönköpings län, som har en responstid på 7,4 minuter.

– Vi har två dygnsambulanser, som då är bemannade dygnet runt, vilket gör att man kan åtgärda på kort tid. Det är ändå 70 kilometer till närmsta sjukhus, säger Bertil Fång på ledningscentralen i Tranås kommun, till Nyheter24.

Han menar att den korta tiden ökar tryggheten för Tranås 18 000 invånare och tycker naturligtvis att detta är mycket bra.

"Hungrig och aktiv personal"

Mats Kraft är ansvarig för ambulanserna i Jönköpings län och säger att responstiderna är korta i hela länet.

Om vi tittar på Tranås, skulle ni klara er på att bara ha en ambulans?

– Nej, det skulle vi inte göra. Målet är att nå 80 procent på under 20 minuter, det skulle vi aldrig göra om vi endast hade en ambulans, vi klarar det knappt nu, säger han till Nyheter24.

Enligt Kraft har länet jobbat aktivt med att få ner responstiderna, något som både personal och invånare är medvetna om.

– Sedan handlar det om att vi har hungrig personal som ständigt är på tårna.

Antalet utryckningar har ökat kraftigt på senare år. 2004 var det omkring 9 000 utryckningar i hela länet, jämfört med 15 000 år 2011.

Vad beror det på?

– Jag tror att vi personer överlag vill ha allt direkt. Vi orkar inte vänta på att sjukhuset ska ringa upp, då ringer vi i stället efter ambulans.