I efterhand menar han att han inte tycker att avtalet med Saudiarabien är acceptabelt.
1 av 3
I efterhand menar han att han inte tycker att avtalet med Saudiarabien är acceptabelt. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Vem är Jan Björklund, vice statsminister eller Folkpartiledare?
2 av 3
Vem är Jan Björklund, vice statsminister eller Folkpartiledare? - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
"Det borde inte ha förlängts"
3 av 3
"Det borde inte ha förlängts" - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Björklund kritisk till Saudivapen som partiledare - men inte som vice statsminister

Positiv till Sveriges samarbetesavtal med Saudiarabien som vice statsminister - men kritisk som partiledare.


Saudiarabiens hemliga vapenfabrik

På onsdagen avslöjades det att den myndighet som självständigt ska pröva alla fall av vapenexport från Sverige - ISP - (Inspektionen för strategiska produkter) deltog i möten om den hemliga vapenfabriken i Saudiarabien.

Av sekretesstämplade mötesprotokoll som Sveriges Radios Ekot tagit del av framgår att ledningen för ISP var involverad vid förhandlingarna. Detta trots att de själva berättar att tjänstemännen på ISP inte får delta i förhandlingar och hjälpa till vid exportaffärer.

De hemliga dokumenten avslöjar att myndigheten trots allt var inblanadade vid förhandlingarna med Saudiarabien. ISP:s högste chef, generaldirektören Andreas Ekman Duse, var med vid möten om den vapenfabrik som Sverige och myndigheten FOI planerar att hjälpa den saudiarabiska regimen att bygga.

STOCKHOLM. Jan Björklund, folkpartiledare och vice statsminister, accepterar inte det samarbetsavtal som Sverige upprättade med Saudiarabien 2005.

– Nej, jag är väldigt kritisk till det samarbetsavtalet, säger han till SvD.

Enligt Björklund förhandlade de borgerliga regeringspartierna år 2010 om avtalet skulle förlängas eller inte. Han menar att Folkpartiet var emot men att Centerpartiet och Moderaterna var enhälligt bestämda över att avtalet skulle förlängas.

– Det borde inte ha förlängts, säger Björklund till SvD och fortsätter:

– Vi har haft skarpa diskussioner i regeringen och vi har olika uppfattningar.

Enligt S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld komplicerar Björklunds dubbelspel bilden av honom, både som partiledare och vice statsminister.

– Det påverkar bilden negativt, det påverkar regeringens duglighet. Vi är i ett skede i politiken där sprickor i Alliansen lyfts fram och desto mer påverkas bilden av det politiska samarbetet, säger han till Nyheter24.

Bjereld menar att det försvårar bilden av Björklund för väljarna.

När ska vi uppfatta honom som vad?

– Det är inte alltid det lättaste när vi är i en mellanvalsperiod. Tidigare har man uppfattat dem mer som regering. Nu är Moderaterna starka och de små partierna står och stampar och i det perspektivet tar han plats som folkpartist. Det är ett generellt problem i en koalitionsregering.

Representerar han regeringen eller uttalar han sig som FP-ledare?

– Det här måste vara som ledare för Folkpartiet, för som vice statsminister har han varit med och fattat beslutet.

Statsvetaren menar att det hör till ovanligheterna att Björklund byter fot, men undrar samtidigt varför han inte redan 2009 stod för sina åsikter.

– Det är ovanligt att i efterhand säga att man haft andra uppfattningar. Han har tidigare sagt att man har fört frågor om det internt, men man har inte gått ut och tagit öppen strid om det.

Finns det fler lika stora frågor som FP är tysta om nu, som de har accepterat?

– Man kan se det på motsatt håll, ur ett ickebeslut. Folkpartiet har tidigare velat gå med i Nato, men det har de valt att inte driva. En fråga där man egentligen tycker att vi ska gå med, men man ställer sig ändå bakom regeringen, säger Bjereld till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!