Adam Cwejman håller med om kritiken mot Bildt, men en dag efter Ahlmarks tal tar han avstånd från hur den förre FP-ledaren formulerade sig.
1 av 3
Adam Cwejman håller med om kritiken mot Bildt, men en dag efter Ahlmarks tal tar han avstånd från hur den förre FP-ledaren formulerade sig. - Foto: Alexander Fyrdahl / LUF
Carl Bildt får utstå hård kritik från FP-håll för att han inte utnyttjat sina kontakter i Europa för att påverka den ungerska regeringen. Regeringspartiet Fidesz har instiftat flera lagar som begränsat bland annat yttrandefriheten.
2 av 3
Carl Bildt får utstå hård kritik från FP-håll för att han inte utnyttjat sina kontakter i Europa för att påverka den ungerska regeringen. Regeringspartiet Fidesz har instiftat flera lagar som begränsat bland annat yttrandefriheten. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Per Ahlmark kallade Bildt "okänslig", "obildad" och "reaktionär" i ett tal på söndagen.
3 av 3
Per Ahlmark kallade Bildt "okänslig", "obildad" och "reaktionär" i ett tal på söndagen. - Foto: Per Groth / SCANPIX

LUF-ordförande instämmer i Bildtkritiken

Förre FP-ledaren Per Ahlmark gick hårt åt utrikesminister Carl Bildt på partiets riksmöte. Nu får han medhåll från ungdomsförbundet.


Inte första gången Ahlmark går till angrepp mot Bildt:

Per Ahlmark har i sina memoarer, Gör inga dumheter när jag är död, hävdat att Carl Bildt förbjöd statsråd att använda termen folkmord om dödandet i Darfur.

"Ministrarna, även de så kallade liberala, lydde fåraktigt Bildts anvisningar", skriver Ahlmark.

Ahlmark menar också att Carl Bildt är likgiltig inför folkmord.

Han kallar även Bildt för "slapp".

Boken hittar du här.

VÄSTERÅS. "Okänslig, reaktionär och obildad" och "avskyvärd". Den förre Folkpartiledaren Per Ahlmark skrädde inte orden när han pratade om utrikesminister Carl Bildt och hans brist på agerande mot den ungerska regeringen. Och han fick direkt medhåll i kritiken mot utrikesministern av Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman.

"Ja, tveklöst. Han har knappast använt sin självdeklarerade storhet på kontinenten för att påverka Fidesz (det ungerska regeringspartiet, reds. anm.)", skrev Cwejman som svar på en direkt fråga på Twitter om han höll med Ahlmark.

När Nyheter24 når honom är han något mer försiktig och kritiserar i stället Ahlmarks sätt att föra fram sin kritik.

– Han var inte saklig. Han har rätt i kritiken mot Bildt men att säga att han är "okänslig" och "reaktionär" blir nästan haveristiskt, säger Cwejman till Nyheter24.

Tror inte de applåderade angreppet

En annan FP-profil, den ekonomisk-politiske talespersonen Carl B Hamilton, rasar på sin blogg mot partikollegan Ahlmarks uttalanden och ifrågasätter alla de folkpartister som på partiets riksmöte i Västerås applåderade den förre ledarens uttalanden om Bildt.

"Det är bisarrt och fullkomligt oacceptabelt att som Ahlmark angripa en meningsmotståndare inte för hans ståndpunkter utan istället vräka ur sig en massa okvädningsord", skriver han och fortsätter senare:

"Hade jag varit där hade jag suttit på händerna istället för att applådera".

Adam Cwejman tror inte att mötesdeltagarna applåderade just angreppet mot Bildt.

– Jag tror att de applåderade i allmänhet, Per Ahlmark påminner dem om varför de blev folkpartister en gång i tiden men internationellt engagemang i fokus, säger han.

"Bättre om Birgitta Ohlsson varit utrikesminister"

Samtidigt som LUF-ordföranden är helt med på kritiken mot utrikesministern tycker han att det skadar Alliansen om man uttalar sig som Ahlmark gjorde.

– Man kan ha åsikter om Bildt utan att ta till sådana ord. Vi har en allians och för att den ska fungera måste man respektera varandra, säger Cwejman men tillägger:

– Men det är klart att vi i LUF tycker att det hade varit bättre om Birgitta Ohlsson varit utrikesminister.

/
/
/
/
/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!