Johan Ernst Nilson slår tillbaka mot anklagelserna och säger att han inte har fuskat.
1 av 2
Johan Ernst Nilson slår tillbaka mot anklagelserna och säger att han inte har fuskat. - Foto: Johan Ernst Nilson
Han menar att alla påståenden om fusk är felaktiga.
2 av 2
Han menar att alla påståenden om fusk är felaktiga. - Foto: Johan Ernst Nilson

Äventyraren slår tillbaka mot fuskanklagelserna

Det spekuleras kring om äventyraren Johan Ernst Nilson har fuskat sig genom sin expedition där han ska färdas klimatneutralt mellan jordens två poler. Men enligt äventyraren stämmer inte anklagelserna alls.


Om expeditionen

Johan Ernst Nilson blir den första som tar sig från Norpolen till Sydpolen utan motor. Via Grönland, Nord och Sydamerika färdas han med cykel, segelbåt, hundspann och Kite. Totalt färdas han genom 17 länder.

Han har blivit tvungen att dela upp rutterna i etapper, men att alla görs under samma expedition

Expeditionen startade 6 april 2011 och har ännu inte avslutats.

Expeditionen avslutad med att genomföra den sista delen i Arktis på Grönland för att fylla i alla hål och göra Pole2Pole till en historisk expedition.

På torsdag släpper tidningen Outside sitt nya nummer med en artikel där de granskat Johan Ernst Nilsons expedition pole2pole. Enligt Aftonbladet anklagar tidningen Nilson för att fuskat sig igenom expeditionen

"Färden fortsatte på cykel, men i Sydamerika ska han åter ha brutit mot planen – och hoppat på ett flygplan via Kapstaden till Antarktis." skriver Aftonbladet.

Nyheter24, som för så sent som en vecka sedan intervjuade Nilson om expeditionen, når Nilson som irriterat slår tillbaka mot fuskanklagelserna.

- Jag har inte fuskat. Det vore ju att missa hela poängen med vad jag gör. Någon på tidningen Outside verkar inte gilla mig, säger Johan Ernst Nilson till Nyheter24.

Enligt Nilson gjorde tidningen Outside reportaget bakom hans rygg och han menar att han pekat på alla faktafel i reportaget innan tidningen trycktes. Trots detta valde tidningen att inte ta med Nilsons svar. Han menar därför att tidningens egentliga syfte var att smutskasta honom.

- Bara kommentarer som "Johan växte upp på Östermalm och har Armanikostym" och "Johan har många kändisar som vän på Facebook" tyder på den klara vinkeln att de vill smutskasta mig, säger Nilson.

Resan har dokumenterats nogrannt och Nilson menar att hela den här cirkusen kommer att bli väldigt pinsam för Outside då han har underlag och förklaringar på allt som står i den långa artikeln.

 - Jag ska gå till botten med detta. Jag har papper, gps-positioner, vittnen och fakta på allt, säger Nilson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.