- Foto: Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Hästgödslet som hotar Östermalms bopriser

Vill du bo bredvid 3 000 ton hästgödsel? Det kan snart bli verklighet för boende vid prestigeområdet Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Detta då Kungliga Djurgårdens Förvaltning (KDF) vill kompostera från stallar i Nationalstadsparken.


Kvadratmeterpriser i centrala Stockholm

Östermalm/Djurgården 56 988 kronor per kvadratmeter

Vasastan/Norrmalm 51 593 kronor per kvadratmeter

Maria/Gamla Stan/Högalid  47 356 kronor per kvadratmeter

Kungsholmen 46 215 kronor per kvadratmeter

Katarina/Sofia 44 108 kronor per kvadratmeter

 

Källa: Mäklarsamfundet, Hemnet.se

STOCKHOLM. Efterfrågan av bostäder gör att Norra Djurgårdsstaden fortsätter växa markant. Men nu finns det risk att runt 5 000 personer som köpt bostad i området kommer drabbas av illaluktande dofter från närliggande hästgödsel som ska komposteras. Kanske minskar bostaden till och med i värde.

Östermalms stadsdelsförvaltning oroas man över potentiella luktspridningar. Men KDF vill trots det kunna strängkompostera, vilket innebär att högar av gödsel komposteras ovan jord.

I nuläget görs kompostering i form av trumkompostering långt under jord.

-Ja, vi är lite oroliga över lukt och ljudstörningar, säger Therese Rosén, samhällsplanerare, till Nyheter24.

På mäklarfirman Svenska Hus i Stockholm säger Niklas Gahm, chef för projektutveckling som hanterar försäljningen av bostäder i Norra Djurgårdsstaden, att de fick information om komposteringen via en kund.

Känner ni till det här?

- Vi kom i kontakt med den här frågan genom en köpare som hade fått nys om en komposteringsanläggning. Då ställde vi frågan till Stockholms stad. Jag har varit ute och kollat på anläggningen, säger Niklas Gahm.

Informerar ni spekulanter om den närliggande kompostanläggningen?

- Vi informerar absolut om sådant som påverkar boendet. Som fastighetsägare har vi intresse av att allt ska vara så bra som möjligt för våra boende.

Tror ni att det påverkar prisbilden?

- Nej, det är ett exceptionellt område. Att ligga granne med Nationalstadsparken är riktigt bra. Vi tycker det här är ett fantastiskt område.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

1 timme sedan
Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.