Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hästgödslet som hotar Östermalms bopriser

- 13/03/2012, 16:28 -

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Vill du bo bredvid 3 000 ton hästgödsel? Det kan snart bli verklighet för boende vid prestigeområdet Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Detta då Kungliga Djurgårdens Förvaltning (KDF) vill kompostera från stallar i Nationalstadsparken.

STOCKHOLM. Efterfrågan av bostäder gör att Norra Djurgårdsstaden fortsätter växa markant. Men nu finns det risk att runt 5 000 personer som köpt bostad i området kommer drabbas av illaluktande dofter från närliggande hästgödsel som ska komposteras. Kanske minskar bostaden till och med i värde.

Östermalms stadsdelsförvaltning oroas man över potentiella luktspridningar. Men KDF vill trots det kunna strängkompostera, vilket innebär att högar av gödsel komposteras ovan jord.

I nuläget görs kompostering i form av trumkompostering långt under jord.

-Ja, vi är lite oroliga över lukt och ljudstörningar, säger Therese Rosén, samhällsplanerare, till Nyheter24.

På mäklarfirman Svenska Hus i Stockholm säger Niklas Gahm, chef för projektutveckling som hanterar försäljningen av bostäder i Norra Djurgårdsstaden, att de fick information om komposteringen via en kund.

Känner ni till det här?

- Vi kom i kontakt med den här frågan genom en köpare som hade fått nys om en komposteringsanläggning. Då ställde vi frågan till Stockholms stad. Jag har varit ute och kollat på anläggningen, säger Niklas Gahm.

Informerar ni spekulanter om den närliggande kompostanläggningen?

- Vi informerar absolut om sådant som påverkar boendet. Som fastighetsägare har vi intresse av att allt ska vara så bra som möjligt för våra boende.

Tror ni att det påverkar prisbilden?

- Nej, det är ett exceptionellt område. Att ligga granne med Nationalstadsparken är riktigt bra. Vi tycker det här är ett fantastiskt område.