Att inte bli betrodd av Migrationsverket för sitt politiska engagemang är det hårdaste slaget hävdar Mohammad Sadegh Razmdoost.
1 av 2
Att inte bli betrodd av Migrationsverket för sitt politiska engagemang är det hårdaste slaget hävdar Mohammad Sadegh Razmdoost. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ola Larsmo förstå inte varför Migraitonsverket inte förstår att Iran är ett farligt land.
2 av 2
Ola Larsmo förstå inte varför Migraitonsverket inte förstår att Iran är ett farligt land. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Migrationsverket vill utvisa iransk barnboksförfattare - fängelsedom väntar

"Jag har mardrömmar och är rädd att polisen när som helst kommer och hämtar mig för att utvisa mig ur Sverige."


Kritik mot svenska regeringen

Svenska PEN och Svenska Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur riktar kritik mot den svenska regeringen då de inte tycker att politikerna håller vad de lovar.

I ett öppet brev till Migrationsverket skriver de:

"Den svenska regeringen har vid upprepade tillfällen slagit fast att Sverige som land vill vara ett föredöme då det gäller att ge skydd till dissidenter som förföljs för att ha utnyttjat den yttrandefrihet som i FN-deklarationen utnämns till en av de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Det är vår uppfattning att Mohammad Sadegh Razmdoost representerar den sorts skribenter och demokratiaktivister Sveriges officiella representanter vid ett flertal tillfällen sagt sig vilja stödja och skydda."

SVERIGE/IRAN. Den iranske barnboksförfattaren Mohammad Sadegh Razmdoost har en fängelsedom på sju år som väntar om han utvisas till Irak. Anledningen är att han är en av de som har kritiserat de iranska myndigheterna i samband med det ogiltiga presidentvalet 2009. Han har har sökt politisk asyl i Sverige men fått avslag i flera instanser. På onsdagen lämnades ärendet över till polisen som kan hämta honom när som helst.

– Efter det senaste avslaget från Migrationsverket har jag drabbats av ständig ångest. Jag har mardrömmar och är rädd att polisen när som helst kommer och hämtar mig för att utvisa mig ur Sverige. Att leva med ovisshet är väldigt påfrestande, säger Mohammad Sadegh Razmdoost till Nyheter24.

"Värsta är att inte bli betrodd"

Barnboksförfattaren fängslades mellan den 1-8 augusti 2009 och dömdes till "yrkesförbud” i 10 år efter att han gripits vid en demonstration.

– Under tiden jag har varit i Sverige så har jag sett hur människor lever i ett fritt land, utan att vara skrämd för någonting. Jag har fått otrolig hjälp och stöd av människor runt mig och de har gett mig hopp inför framtiden. Att inte bli betrodd av Migrationsverket för mina politiska engagemang är det hårdaste slaget på mig.

Vädjar till Migrationsverket

Mohammad Sadegh Razmdoosts fall uppmärksammades för första gången på ajour.se av Svenska PEN och Svenska Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. I ett öppet brev som skickades till Migrationsverket i februari vädjade de om att låta barnboksförfattaren få stanna. Utvisningen sköts upp tillfälligt men i förra veckan bestämde Migrationsverket sig för att avslå Mohammad Sadegh Razmdoosts ansökan om uppehållstillstånd.

– Vi brukar inte lägga ut vårt material som vi gjort denna gång. Men det här är ett exeptionellt fall. Han har en fängelsedom på sig och vi kan inte förstå varför Migrationsverket inte förstår att Iran är ett farligt land, säger Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN.

"Man hör dagligen nyheter där regimkritiker anklagas för spioneri"

För tillfället skriver Mohammad Sadegh Razmdoost texter med politiska inslag på sin egen blogg. Med tanke på omständigheter i hemlandet och när regimen är i kollisionskurs med omvärlden och hur författare, webbskrivare och intellektuella behandlas i dagens Iran så är det uppenbart att motståndare till regimen behandlas hårdare än tidigare, hävdar barnboksförfattaren.

– Regimen har hotat att ta hårdare tag mot regimkritiker och det minsta protest resulterar till långa fängelsestraff.

Enligt författaren hör man dagligen nyheter från Iran där regimkritiker anklagas för spioneri.

– Spridning av nyheter i media och internet har också gjort saken svårare för regimen. Jag har bedrivit och bedriver fortfarande en politisk webbsida och sprider det som händer i Iran. Dessutom hänger en dom från tidigare över mig på grund av en filmmanus. Att bedriva en regimkritisk webbsida utomlands räknar regimen som en stor fara för sin överlevnad, säger Mohammad Sadegh Razmdoost.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.